Tuesday, April 26, 2011

Συγκλίσεις / Αποκλίσεις

Ένας νέος κύκλος εκδηλώσεων
του «Underground Εντευκτήριο»

«Συγκλίσεις / Αποκλίσεις» τιτλοφορείται ο νέος κύκλος εκδηλώσεων που οργανώνει το περιοδικό «Εντευκτήριο» στον χώρο του («Underground Εντευκτήριο», Δεσπεραί 9, Θεσσαλονίκη, περιοχή Διεθνούς Εκθέσεως). Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, Θεσσαλονικείς (αλλά όχι μόνο) συγγραφείς καλούνται να διαβάσουν νέα, αδημοσίευτα κατά κανόνα κείμενά τους, παρουσιάζοντας κατά κάποιον τρόπο τη λογοτεχνία που γράφεται ΤΩΡΑ. Καθώς το «Underground Εντευκτήριο» είναι σταθερά προσανατολισμένο, από την έναρξη της λειτουργίας του (2001) στην πρόσμειξη των τεχνών, στις εκδηλώσεις του κύκλου θα συμμετέχουν όχι μόνο συγγραφείς αλλά και μουσικοί, ηθοποιοί, εικαστικοί καλλιτέχνες και άλλων δημιουργοί. Τις «Συγκλίσεις / Αποκλίσεις» συντονίζει ο ποιητής Σταύρος Ζαφειρίου, σε συνεργασία με τον διευθυντή του «Εντευκτηρίου», Γιώργο Κορδομενίδη.
Στην εναρκτήρια εκδήλωση (Τρίτη, 3 Μαΐου 2011, ώρα 9 μ.μ.), συμμετέχουν οι συγγραφείς Δημήτρης Λεοντζάκος, Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου και Σάκης Σερέφας, ο ηθοποιός Στάθης Μαυρόπουλος, καθώς και ο μουσικός Κωνσταντίνος Ράπτης, μέλος του ενόργανου μουσικού συνόλου «Idee Fixe».
• Ο Δημήτρης Λεοντζάκος θα διαβάσει την αδημοσίευτη ενότητα «Punctum Caecum. Ποιήματα χωρίς ποίηση». Γεννήθηκε στην Καβάλα, ζει στη Θεσσαλονίκη και εργάζεται ως μουσικός. Μόνιμο μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης, έχει συνεργαστεί με τη Συμφωνική Ορχήστρα Βόλου, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης και Σερρών. Ως συγγραφέας, έχει στο ενεργητικό του τρεις ποιητικές συλλογές· τελευταία: «Κινέζικα», 2010.
• Η Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου θα διαβάσει ποιήματά της από την αδημοσίευτη ενότητα «Alexanderplatz». Γεννήθηκε στο Μόναχο. Ζει στη Θεσσαλονίκη και εργάζεται ως φιλόλογος. Έχει εκδώσει έξι ποιητικές συλλογές· τελευταία: «Όροφος μείον ένα», 2008.
• Ο Σάκης Σερέφας και ο Στάθης Μαυρόπουλος θα διαβάσουν τρία μικρά μονόπρακτα από το θεατρικό έργο του πρώτου, «Θα σε πάρει ο δρόμος».  Ο Σερέφας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζει. Έχει εκδώσει περί τα 40 βιβλία με ποίηση, πεζογραφία, θέατρο, μελέτες για πόλεις, για τόπους και για ποιητές, μεταφράσεις και ανθολογίες. Ο Μαυρόπουλος είναι μέλος του θιάσου της Πειραματικής Σκηνής της «Τέχνης».
• Ο Κωνσταντίνος Ράπτης θα παίξει μπαγιάν (ακορντεόν κονσέρτου). Γεννήθηκε στα Ιωάννινα, σπούδασε ακορντεόν, ανώτερα θεωρητικά, πιάνο και μουσικολογία στη Θεσσαλονίκη, το Ανόβερο και την Αθήνα.  Έχει δώσει συναυλίες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ως σολίστ, καθώς και με σύνολα μουσικής δωματίου, συχνά παρουσιάζοντας έργα σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση. Έχει συμπράξει με μεγάλες ελληνικές και ξένες ορχήστρες.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Χορηγός-ευεργέτης: ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Χορηγός επικοινωνίας: 9,58 fm της ΕΡΤ3.
  • ΠΡΟΣΕΧΩΣ στο  «Underground Εντευκτήριο»
Τετάρτη, 25 Μαΐου, 8.30 μ.μ.

Ο Θωμάς Κοροβίνης διαβάζει αποσπάσματα από το πρόσφατο βιβλίο του  «Ο γύρος του θανάτου» (εκδ. Άγρα) μοιράζεται με το κοινό τα μυστικά του τρόπου γραφής ενός τέτοιου βιβλίου, ενός μυθιστορήματος που έχει στο επίκεντρό του τον Αριστείδη Παγκρατίδη, τον νέο άνδρα που καταδικάστηκε «τετράκις εις θάνατον» και εκτελέστηκε ως «ο δράκος της Θεσσαλονίκης».Θα προβληθούν αποσπάσματα από την τηλεοπτική εκπομπή του Χρήστου Βασιλόπουλου «Μηχανή του χρόνου: Οι τελευταίες εκτελέσεις στην Ελλάδα».

No comments: