- Του Δημητριου Κιουπη*Η Καθημερινή, 23/4/2011
- Ronald Dworkin, Η αυτοκρατορία του Νόμου. Μετάφρ. Θάνος Σαμαρτζής. Σελ. 454. Εκδ. Ευρασία 2010
αλλά και άρθρα του σε περιοδικά και εφημερίδες. Μάλιστα, τα τελευταία περίπου δεκαπέντε χρόνια, ο Dworkin φαίνεται να αφοσιώνεται κυρίως σε ζητήματα πολιτικής επικαιρότητας, πολιτικής ηθικής και κριτικής του αμερικανικού κράτους και των θεσμών του (βλ. χαρακτηριστικά το πρόσφατα εκδοθέν στην Ελλάδα «Η αμερικανική δημοκρατία σε κίνδυνο»), που απευθύνονται σε ένα ευρύτερο κοινό.
Ωστόσο, η επιστημονική συνεισφορά του Dworkin από το 1969, όταν διαδέχθηκε τον H. L. A. Hart στην Οξφόρδη, μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’90 εντοπίζεται στον χώρο της θεωρίας και της φιλοσοφίας του δικαίου και αποτυπώνεται κυρίως στα αμετάφραστα «Taking Rights seriously», «A matter of principle» και εντέλει στην «Αυτοκρατορία του Νόμου», όπου εξελίσσονται και συστηματοποιούνται οι θέσεις του.
Θέμα του βιβλίου είναι «η θεωρητική διαφωνία περί του νόμου». Τον συγγραφέα απασχολεί το ερώτημα της λειτουργίας του δικαστή, όταν ο νόμος δεν είναι σαφής, επιδέχεται διάφορες ερμηνείες, έχει κενά κ. λπ., δηλαδή στις ιδιαίτερα προβληματικές περιπτώσεις, που αποκαλεί hard cases (δύσκολες περιπτώσεις).
Οι ενδεχόμενες απαντήσεις ότι α) ο νόμος είναι πάντα σαφής και καλύπτει κάθε περίπτωση, άρα δεν υπάρχει πρόβλημα, ή β) υπάρχουν νομικά κενά που ο δικαστής καλύπτει δημιουργώντας δίκαιο, απορρίπτονται από τον Dworkin, ο οποίος, με άξονα τη θέση ότι ο νόμος είναι ερμηνευτική έννοια, συμπεραίνει ότι σε αυτές τις περιπτώσεις ο δικαστής δεν δημιουργεί δίκαιο, αλλά ερμηνεύει το δίκαιο και μάλιστα όχι κατά το δοκούν, αλλά δίνοντας τη μοναδική ορθή απάντηση στο ερώτημα που του τίθεται.
Η δικαιοδοτική κρίση πρέπει να αποτελεί μια απάντηση που αντιμετωπίζει τα μέλη της κοινωνίας με έναν συνεκτικό και δομημένο τρόπο. Αν και ο συγγραφέας έχει επικριθεί από πολλούς ότι οι θέσεις του δεν είναι σαφείς και τελικά δεν επιλύουν ικανοποιητικά τα ζητήματα, θα πρέπει να αναγνωρίσει κανείς ότι προσπαθεί με παραδείγματα και μεταφορές να φωτίσει κάποια σκοτεινά σημεία.
- Σύνθεση
Η κοινότητά μας, λέει ο Dworkin, δεν είναι μια κοινότητα των περιστάσεων (εδώ που βρεθήκαμε ας ζήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε) ούτε μια κοινότητα που ακολουθεί απλώς τους κανόνες ενός εγχειριδίου για συνεργατικά παίγνια (ας συνεργαστούμε για να μεγιστοποιήσουμε την ωφέλεια του καθενός), αλλά είναι μια κοινότητα αρχών που τη συγκροτούν νοηματικά. Ο δικαστής ερμηνεύει το δίκαιο με τελική αναγωγή σε αυτές τις αρχές.
Σε μια εποχή που οι μεταφράσεις σημαντικών θεωρητικών κειμένων δύσκολα βρίσκουν τη θέση τους στα βιβλιοπωλεία, θα πρέπει να συγχαρεί κανείς τις εκδόσεις Ευρασία και τον μεταφραστή του έργου, Θάνο Σαμαρτζή, που έφερε επιτυχώς σε πέρας το κοπιώδες έργο της μετάφρασης ενός εξαιρετικά απαιτητικού βιβλίου.
* Ο κ. Δημήτριος Κιούπης είναι επίκουρος καθηγητής της Νομικής Σχολής.
No comments:
Post a Comment