Thursday, April 7, 2011

Ημέρες και νύχτες Παπαδιαμάντη στην Αθήνα


Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, με την επέτειο των 100 χρόνων από τον θάνατό του και 160 από τη γέννησή του, προκαλεί καλλιτεχνικές δράσεις, μουσικές συνθέσεις, εικαστικά πορτρέτα, θεατρικά ανεβάσματα. Νέες γενιές δημιουργών προσεγγίζουν τον λόγο του και πειραματίζονται να τον εντάξουν στη δική τους καθημερινότητα. Σκηνές και χώροι της Αθήνας ανοίγουν για αφιερώματα, ενώ τη Μ. Εβδομάδα, μία νέα θεατρική ομάδα θα επιχειρήσει δραματοποιημένη αφήγηση μέσα στο εκκλησάκι του Αγίου Ελισσαίου στην Πλάκα.


«Ξαγρυπνώντας με το σκοτεινό τρυγόνι»
  • Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης εξακολουθεί να γοητεύει και να εμπνέει τους ανθρώπους της Τέχνης
  • Της Ολγας Σελλα, Η Καθημερινή, 06/04/2011
ΕΠΕΤΕΙΟΣ. Αυτή η αγρυπνία θα είναι διαφορετική από εκείνες που έκανε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης στη διάρκεια της ζωής του. Αλλά θα τον ευχαριστούσε πολύ. Γιατί, 160 χρόνια από τη γέννησή του και 100 χρόνια από τον θάνατό του, είναι πολλοί εκείνοι που αναζητούν πολλά στις σελίδες των κειμένων που έγραψε. Και αρκετοί από αυτούς θα συγκεντρωθούν την Παρασκευή, 8 Απριλίου, στις 8 το βράδυ, στον Πολυχώρο των εκδόσεων «Μεταίχμιο (Ιπποκράτους 118) για να διαβάσουν αποσπάσματα από τις λογοτεχνικές του σελίδες, ν’ ακούσουν μουσική, και να πάρουν μέρος στον διαγωνισμό για το πορτρέτο του Σκιαθίτη συγγραφέα. Θα μπορούσε να είναι μία από τις πολλές εκδηλώσεις που φιλοξενούνται κάθε μέρα σ’ αυτή την πόλη. Είναι όμως η απόδειξη ότι αυτός ο συγγραφέας έχει καταφέρει να διαβάζεται, να γοητεύει, να διαρκεί. Σαν φόρο τιμής στον συγγραφέα που δεν είδε όσο ζούσε ούτε ένα από τα έργα του τυπωμένο, οι εκδόσεις «Μεταίχμιο» επανατύπωσαν την εμβληματική «Φόνισσα», με το εξώφυλλο της πρώτης έκδοσης, του 1912, από τις εκδόσεις «Φέξη», τότε. Μέχρι το 1919, από τον ίδιο εκδοτικό οίκο κυκλοφόρησε, σε 11 τόμους, όλο το έργο του Παπαδιαμάντη: «180 διηγήματα, ποιήματα, νουβέλες, άρθρα και μελέτες», όπως μας πληροφορεί στον κατατοπιστικό του πρόλογο ο συγγραφέας και φιλόλογος Κώστας Ακρίβος που έχει και την επιμέλεια της εκδήλωσης στο «Μεταίχμιο», η οποία έχει τίτλο «Ξαγρυπνώντας με το σκοτεινό τρυγόνι». Μια βραδιά που θα συνοδεύουν οι ήχοι από κιθάρα, νέι, κανονάκι από τη Βασιλική Αντωνάκη και την Κάλλη Καμπούρη. Από το μεσημέρι της ίδιας μέρας, οι έχοντες ταλέντο στη ζωγραφική θα επιχειρήσουν να φιλοτεχνήσουν ένα νέο πορτρέτο του Παπαδιαμάντη. Τα έργα τους θα κρίνουν οι εικαστικοί Μάριος Σπηλιόπουλος, Νίκος Μπάτης, Δημήτρης Ταξής, θα δοθούν τρία βραβεία και τα έργα θα εκτεθούν στον Πολυχώρο μέχρι τις 18 Απριλίου.
  • «Φτωχοί και άγιοι»
Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης είναι «παρών» φέτος και σε μια θεατρική σκηνή της Αθήνας. Στο θέατρο «Ζωή Λάσκαρη» (Καστοριάς 34-36 και Ιερά Οδός, Βοτανικός) παρουσιάζεται ήδη μια σύνθεση από διηγήματά του, σε διασκευή Αντώνη και Κωσταντίνου Κούφαλη. Τίτλος της παράστασης «Φτωχοί και άγιοι» και τη σκηνοθεσία υπογράφει η Ανδρομάχη Χρυσομάλλη. Με κεντρικό άξονα το μητριαρχικό στοιχείο, στη σκηνή αναδεικνύονται βιώματα του συγγραφέα μέσα από τις επιστολές και το έργο του.

Μια άλλη θεατρική ομάδα, η «Ομάδα Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ» τη Μεγάλη Δευτέρα, τη Μεγάλη Τρίτη και τη Μεγάλη Τετάρτη, στις 7 μ.μ., θα παρουσιάσουν στο εκκλησάκι του Αγίου Ελισσαίου στην Πλάκα (όπου εκκλησιαζόταν κι έψελνε ο Παπαδιαμάντης), τα «Πασχαλινά Διηγήματά» του, σε μορφή δραματοποιημένης αφήγησης.

No comments: