Tuesday, April 12, 2011

Το συνέδριο για τον Κώστα Βάρναλη

Πρωτοπόρος κομμουνιστής δημιουργός
Το Σαββατοκύριακο (16 - 17/4), πραγματοποιείται στον Περισσό το διήμερο συνέδριο για τον Κώστα Βάρναλη, που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ
Στον Κώστα Βάρναλη είναι αφιερωμένο το διήμερο επιστημονικό συνέδριο, με τίτλο «Κ. Βάρναλης, φως που πάντα καίει», που πραγματοποιεί η ΚΕ του ΚΚΕ στις 16 (10.00. - 20.00) και 17 Απρίλη (10.00 - 15.00), στην αίθουσα Συνεδρίων στην έδρα της Κεντρικής Επιτροπής, στον Περισσό, μετά την επιτυχία του επιστημονικού συνεδρίου για τον Γ. Ρίτσο, που διοργάνωσε στις 21-22/11/2009 η ΚΕ (το βιβλίο με τα υλικά από αυτό το συνέδριο διατίθεται από τις εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής»).
Τα συνέδρια αυτά αποσκοπούν στη μελέτη και ανάδειξη του έργου μεγάλων κομμουνιστών δημιουργών, Ελλήνων και ξένων, και αποτελούν σημαντικό όπλο στην πολύπλευρη σύγχρονη ιδεολογικοπολιτική διαπάλη. Απευθύνονται στην εργατική τάξη, στη νεολαία και ιδιαίτερα στους κομμουνιστές και φιλο-κομμουνιστές καλλιτέχνες, καθώς επιδιώκουν παράλληλα να φωτίσουν τις αρχές της μαρξιστικής αισθητικής και να διερευνήσουν τη μέθοδο του σοσιαλιστικού ρεαλισμού μέσα από το έργο κορυφαίων εκφραστών του, με σκοπό οι σημερινοί δημιουργοί να διδαχτούν απ' τα επιτεύγματά τους και να τα ξεπεράσουν.
Στο συνέδριο θα χαιρετίσουν η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Θοδωρής Χιόνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Την εισηγητική ομιλία θα κάνει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, υπεύθυνη του Πολιτιστικού Τμήματος και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα «Και στον ίδρο το δικό, γίνε συ τ΄ αφεντικό».

Στην έναρξη θα υπάρχει θεατρικό αναλόγιο βασισμένο στο λογοτεχνικό έργο του Βάρναλη, ενώ στο διήμερο θα γίνουν δεκάδες εισηγήσεις και παρεμβάσεις από εκπροσώπους του επιστημονικού, καλλιτεχνικού κόσμου και του λαϊκού κινήματος, Ελληνες και ξένους για το στρατευμένο στα κομμουνιστικά ιδανικά, πρωτοπόρο ποιητή, στο πλαίσιο των τριών ενοτήτων: «Οδηγητής μιας νέας εποχής», «Πρωτοπόρα αισθητική θεωρία και πράξη», «Βαθιά λαϊκό και πολυδιάστατο φιλολογικό έργο». Σε όλες τις εργασίες του συνεδρίου, η είσοδος είναι ελεύθερη.
  • Αυλαία με συναυλία
Το συνέδριο θα κλείσει με συναυλία (Κυριακή το μεσημέρι), όπου θα παρουσιαστεί ένα απάνθισμα τραγουδιών, που γεννήθηκαν από τη γόνιμη «συνάντηση» παλιότερων και νεότερων συνθετών με την ποίηση του Βάρναλη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: «Το καμάρι ο Θοδωρής» (Μάκης Γεωργακάκης), «Χρυσή πατρίδα» και «Αρχή σοφίας» (το δεύτερο σε α' εκτέλεση - Σωτήρης Ρεμπάπης), «Υμνος στη νιότη», «Ενας όλοι», «Βάστα καρδιά» (Σπύρος Σαμοΐλης), «Το πέρασμά σου» («Χειμερινοί Κολυμβητές»), «Η Μπαλάντα του Αντρίκου» και «Οι Μοιραίοι» (Μίκης Θεοδωράκης), «Το τραγούδι του τρελού» και «Το τραγούδι του καλού λαού» (Νίκος Μαμαγκάκης), «Το τέρμα» (Γιάννης Ζουγανέλης), «Πόνοι της Παναγιάς» και «Μπαλάντα του κυρ Μέντιου» (Λουκάς Θάνος), «Ο Οδηγητής» (Χρήστος Λεοντής).

Ερμηνευτές θα είναι οι: Βασίλης Λέκκας, Αφροδίτη Μάνου, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Ειρήνη Σακκαλή, Σταμάτης Σαμοΐλης, Γιώργος Γεωργακάκης, Ευγενία Παναγιωτοπούλου, Νατάσα Μουσάδη.

Την ορχήστρα απαρτίζουν οι: Ευγενία Βρέλλη (φλάουτο), Γιάννης Καραλιάς (κλαρινέτο), Δημήτρης Κουφαλάκος (φαγκότο), Μιχάλης Τουμανίδης (κιθάρα), Αλέξης Παπανικολάου και Πάνος Τσίτσικας (μπουζούκι), Κώστας Σταυρόπουλος (μπάσο), Νίκος Εξαρχος (πιάνο), Δημήτρης Γιαννούχος (κρουστά), Μιχάλης Τετώρος, Νίκος Σαρρής και Γιώργος Καλτσούνης (τρομπέτες), Μιχάλης Τετώρος και Γιώργος Κουφαλάκος (βιολί). Ενορχηστρώσεις - μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Κουφαλάκος και Κώστας Σταυρόπουλος. Μουσική διεύθυνση: Σπ. Σαμοΐλης, Δ. Κουφαλάκος.
  • ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Τετάρτη 13 Απρίλη 2011

No comments: