Tuesday, April 5, 2011

Γερουλάνος: Δεν κινδυνεύει το σπίτι του Κωστή Παλαμά στην Πλάκα

 
Διαβεβαίωση ότι δεν κινδυνεύει το σπίτι του Κωστή Παλαμά, παρείχε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Π. Γερουλάνος, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Κωνσταντίνου Καραγκούνη. 
Ο υπουργός σημείωσε: «Αυτό που ήδη έχουμε κάνει για το σπίτι του Κωστή Παλαμά εξασφαλίζει ότι δεν θα χάσουμε αυτό το μνημείο. Το λέω αυτό διότι δεν είναι ένα το σπίτι του Κωστή Παλαμά. Αυτό είναι ένα από τα σπίτια που έζησε. Υπάρχει το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε, υπάρχουν άλλοι χώροι όπου έζησε ένα μέρος της ζωής του, που έχουν τοπική σημασία για διάφορους νομούς. Όπως καταλαβαίνετε, αν βάλει κανείς όλους τους ποιητές της Ελλάδας και το σύνολο της πολιτιστικής μας κληρονομιά, είναι αδύνατον αυτά να τα παρακολουθήσει και να λάβει σημαντική απόφαση για το τι να απαλλοτριωθεί και τι όχι».
Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού διευκρίνισε ότι το σπίτι δεν κινδυνεύει αφού υπάρχει νομικό πλαίσιο, που το προστατεύει. «Η οικεία Παλαμά στην Πλάκα έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο με υπουργική απόφαση του 1999 και προστατεύεται πλέον από τις διατάξεις του ν.3028/2002, σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση, επισκευή, συντήρηση, προσθήκη, οποιαδήποτε οικοδομική δραστηριότητα πλησίον αυτού ή αλλαγή χρήσης αυτού χωρίς προηγουμένως να ζητηθεί η έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και παράλληλα υποχρεούται ο ιδιοκτήτης να μεριμνά για την άμεση εκτέλεση των εργασιών συντήρησης, στερέωσης, προστασίας του μνημείου χωρίς καθυστέρηση με δική του δαπάνη και υπό την εποπτεία και τις υποδείξεις της υπηρεσίας του υπουργείου», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Γερουλάνος.
Στη δευτερολογία του ο υπουργός σημείωσε ότι μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού του υπουργείου διατίθεται για τα χιλιάδες στρέμματα αρχαιολογικών ανασκαφών, που γίνονται σε ολόκληρη τη χώρα, με αποτέλεσμα να μένει μικρό ποσό για τη νεότερη δημιουργία.

No comments: