Thursday, April 7, 2011

Εφυγε πρόωρα από τη ζωή ο ζωγράφος Δημήτρης Λαλέτας

ΑΠΩΛΕΙΑ. Ιδιαίτερα καλλιεργημένος, ταλαντούχος, συνεπής και χαμηλών τόνων, ο ζωγράφος Δημήτρης Λαλέτας έφυγε από τη ζωή την περασμένη Πέμπτη 31 Μαρτίου, σε ηλικία μόλις 46 ετών. Η εικαστική του προσφορά υπήρξε πολύμορφη, αισθαντική, προϊόν παιδείας και καλλιτεχνικού ενστίκτου.

Ο Δημήτρης Λαλέτας γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη στις 14 Οκτωβρίου του 1964. Ηρθε στην Αθήνα 25 χρόνων, το 1990, και ήταν ο ζωγράφος του περιοδικού και των εκδόσεων Οδός Πανός, σχεδιάζοντας το σήμα τους με τον Πάνα. Εργάστηκε 20 χρόνια στις ομώνυμες εκδόσεις και μετέφρασε στις ίδιες εκδόσεις αγγλικά συγκροτήματα χωρίς να πάρει ποτέ αρνητική κριτική. 

«Ηταν η καλλιτεχνική ψυχή, το ήθος, η τέχνη, η ευγένεια των εκδόσεων», όπως λέει ο ποιητής Γιώργος Χρονάς της «Οδού Πανός». Στα έργα του, ο Δημήτρης Λαλέτας απεικόνισε πρόσωπα αντρών, γυναικών, παιδιών. Η φύση δεν έλειψε από αυτά γιατί μεγάλωσε στην Αλεξανδρούπολη όπου ο Φάρος της και τα γύρω χωράφια, τα δέντρα, τα ποτάμια, με το Δέλτα του Εβρου, το λιμάνι της δεν απείχαν πολύ. Την τελευταία του σειρά έργων, που παρουσίασε, την ονόμασε «Νυχτερινά», όπου στο σκότος απεικονίζονται άλογα με τους αναβάτες να τα κρατούν από το χαλινάρι.

Εκανε ατομικές εκθέσεις στο «Μπιλιέτο» Παιανίας, στην Ελληνοαμερικάνικη Ενωση, στη Βαβέλ, και σε ομαδικές στην Γκαλερί Κ-Art, Βαβέλ. Ζωγραφική του και σχέδια δημοσιεύτηκαν στη Lifo, Symbol κ.ά. Hταν μόνιμος συνεργάτης στη Βιβλιοθήκη-Καταφύγιο θηραμάτων, στη σαββατιάτικη «Ελευθεροτυπία», από τον Μάρτιο του 2009.

Στα χέρια της «Οδού Πανός» περνάει η βιβλιοθήκη του με τα σπάνια βιβλία του από ελληνικές και ξένες εκδόσεις και όλα τα ζωγραφικά του έργα που δεν είχε παρουσιάσει. Η ταφή του έγινε στα Παλιά Μνήματα της Αλεξανδρούπολης. Με πλήθος ανθρώπων από την πόλη να τον αποχαιρετίζουν και να συλλυπούνται τη μητέρα του Δέσποινα και τον αδελφό του Θωμά. Ο Δημήτρης Λαλέτας έζησε λίγο, αλλά άφησε πλούσιο έργο και όσοι τον γνώρισαν θα τον θυμούνται με αγάπη.

No comments: