Wednesday, April 13, 2011

ΚΚΕ: Συνέδριο για τον Κώστα Βάρναλη


Η ΚΕ του ΚΚΕ διοργανώνει διήμερο επιστημονικό συνέδριο, με θέμα «Κώστας Βάρναλης, φως που πάντα καίει» το Σάββατο 16 (10.00-20.00) και την Κυριακή 17 Απρίλη (10.00-15.00) στην έδρα της ΚΕ, στον Περισσό. Θα απευθύνουν χαιρετισμό η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, και ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Θοδωρής Χιώνης.

Διήμερο επιστημονικό συνέδριο για τον Κώστα Βάρναλη

Το Σαββατοκύριακο διοργανώνεται από την ΚΕ του ΚΚΕ στην έδρα της, στον Περισσό

Παπαγεωργίου Βασίλης
Η ΚΕ του ΚΚΕ διοργανώνει διήμερο επιστημονικό συνέδριο, με θέμα «Κώστας Βάρναλης, φως που πάντα καίει» το Σάββατο 16 (10.00. - 20.00) και την Κυριακή 17 Απρίλη (10.00 - 15.00).
Πρόκειται για το δεύτερο συνέδριο του είδους μετά από αυτό που διοργανώθηκε από την ΚΕ στις 21-22/11/2009 για το Γιάννη Ρίτσο, τα υλικά του οποίου διατίθεται από τις εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής», ενώ θα ακολουθήσουν και άλλα. Τα συνέδρια αυτά αποσκοπούν στη μελέτη και ανάδειξη του έργου μεγάλων κομμουνιστών δημιουργών, Ελλήνων και ξένων, και αποτελούν σημαντικό όπλο στην πολύπλευρη σύγχρονη ιδεολογικοπολιτική διαπάλη.
Στο συνέδριο θα απευθύνουν χαιρετισμό η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στις 10.00 π.μ., και θα ακολουθήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Θοδωρής Χιόνης.
Την εναρκτήρια ομιλία θα κάνει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, υπεύθυνη του Πολιτιστικού Τμήματος και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ: «Και στον ίδρο το δικό, γίνε συ τ' αφεντικό».
Οι ενότητες του συνεδρίου είναι οι εξής:
Ενότητα 1η:
«Οδηγητής μιας νέας εποχής»

Εισηγήσεις:
-- Αντα Κατσίκη Γκίβαλου, καθηγήτρια παιδαγωγικού τμήματος δημοτικής εκπαίδευσης πανεπιστημίου Αθηνών: «Ανθρώπινες στιγμές στην ποιητική δημιουργία του Κ. Βάρναλη».
- Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Ιστορίας: «Το ιστορικό πλαίσιο της πορείας του Κ. Βάρναλη».
- Ηρακλής Κακαβάνης, δημοσιογράφος - διορθωτής του «Ριζοσπάστη»: «Ο δημοτικιστής Βάρναλης».
- Ρίτα Νικολαΐδου, φιλόλογος, διευθύντρια της τρίμηνης επιθεώρησης «Θέματα Παιδείας»: «Χρειάζεται και χαρακτήρας...».
- Μαρία Πεσκετζή, Διδάκτορας Λογοτεχνίας, σχολική σύμβουλος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης: «Ο Βάρναλης, ο Αισχύλος κι ο σχολικός λογοτεχνικός κανόνας».
- Λατζεζάρ Ελένκοφ, ποιητής, εκπρόσωπος του ΚΚ Βουλγαρίας και της Ενωσηςτων Βουλγάρων Συγγραφέων: «Κώστας Βάρναλης, ασυμβίβαστη και ανήσυχη καμπάνα».
- Βασίλ Ιβάνοβ Πετκόβ, εκπρόσωπος του Κόμματος Βουλγάρων Κομμουνιστών και συντάκτης της εφημερίδας του κόμματος «Νόβο Ραμπότνιτσεσκο Ντέλο»: «Ο Κώστας Βάρναλης και η Βουλγαρία».
Ενότητα 2η:
Πρωτοπόρα αισθητική θεωρία και πράξη

Εισηγήσεις:
- Ερατοσθένης Καψωμένος, καθηγητής Νέας Ελληνικής Φιλολογίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: «O Προσκυνητής».
- Χρίστος Αλεξίου, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μπέρμινχαμ και διευθυντής του θεωρητικού περιοδικού «Θέματα Λογοτεχνίας»: «ΤO ΦΩΣ ΠΟΥ ΚΑΙΕΙ» και οι «ΣΚΛΑΒΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ» ορόσημo και οδόσημο στην ποίηση του Βάρναλη.
- Γιάννης Πλάγγεσης, καθηγητής φιλοσοφίας και παιδαγωγικής του ΑΠΘ: Κ. Βάρναλης, ιστορικός υλισμός, κριτική της θρησκείας, πολιτική και ιδεολογία (αναφορά στην Αληθινή Απολογία του Σωκράτη).
- Σπύρος Τουλιάτος, εκπαιδευτικός, οργανωτικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων: Το ιστορικό και υλιστικό περιεχόμενο της «Αληθινής Απολογίας του Σωκράτη».
- Μαρία Αντωνοπούλου, υποψήφια διδάκτορας Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ: «Ο σοσιαλιστικός ρεαλισμός στην αισθητική σκέψη του Βάρναλη»..
- Αννεκε Ιωαννάτου, μεταφράστρια και διδάκτορας κλασικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης: «Η διαλεκτική της αισθητικής του Βάρναλη».
- Θωμάς Συμεού, εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γ. Γραμματέας της Ενωσης Λογοτεχνών Κύπρου: «Η επίδραση του Βάρναλη στους Κύπριους ποιητές».
- Γιάννης Σκαρπερός, ζωγράφος, μέλος του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ: Κ. Βάρναλης, ξυπνητήρι της ιστορίας στην τέχνη της εποχή μας.
Ενότητα 3η:
Βαθιά λαϊκό και πολυδιάστατο φιλολογικό έργο

Εισηγήσεις:
- Γεωργία Λαδογιάννη, επίκουρος καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Δραματουργίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: «Ο Σολωμός χωρίς μεταφυσική»: η θαρραλέα χρήση του ιστορικού υλισμού από τον Κ. Βάρναλη.
- Δημήτρης Πατίλας διδάκτορας φιλολογίας, εκπαιδευτικός: Κ. Βάρναλής: Tα Κριτικά - Νεοελληνικά.
- Ζωή Βαλάση, συγγραφέας και διδάκτορας φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης: «Ο Βάρναλης και το παιδί».
- Θανάσης Καραγιάννης, διδάκτορας παιδαγωγικής, κριτικός/μελετητής θεάτρου για παιδιά: «Ο Ατταλος ο Γ' του Κώστα Βάρναλη: η μοναδική, αλλά σημαντική συμβολή του στη δραματουργία μας».
- Γιώργος Κεντρωτής, καθηγητής Θεωρίας της Μετάφρασης του Ιόνιου πανεπιστήμιου: «Ο μεταφραστής Βάρναλης».
- Ολγα Ταμπόλινα, δημοσιογράφος εκπρόσωπος του ΚΕΚΡ: «Η διεθνής σημασία του έργου του Κ. Βάρναλη».
- Γιώτης Νικολαΐδης, φιλόλογος: «Yπάρχει γλωσσικό ζήτημα σήμερα»;
Σε όλες τις ενότητες θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις για πλευρές του πολύπλευρου έργου του Κ. Βάρναλη.

Στην έναρξη θα υπάρξει θεατρικό αναλόγιο, ενώ μετά το κλείσιμο ακολουθεί λαϊκή συναυλία με μελοποιημένα έργα του Βάρναλη - ορισμένα σε πρώτη εκτέλεση - με τη συμμετοχή γνωστών συνθετών και ερμηνευτών (Βασίλης Λέκκας, Αφροδίτη Μάνου, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Ειρήνη Σακκαλή, Σταμάτης Σαμοΐλης, Γιώργος Γεωργακάκης, Ευγενία Παναγιωτοπούλου, Νατάσα Μουσάδη). Η είσοδος σε όλες τις εργασίες του συνεδρίου είναι ελεύθερη.

No comments: