Monday, April 18, 2011

Ταξιδεύοντας Αγγλία με τον Νίκο Καζαντζάκη

  • Να που το διαδίκτυο μερικές φορές νιώθει κανείς ότι βρίσκει τον προορισμό του. Εντόπισα αυτό που παρουσιάζω για τον Νίκο Καζαντζάκη. Ενα ντοκιμαντέρ που το αγνοούσα. Δείτε το!
Μια εξερεύνηση στο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη «Ταξιδεύοντας Αγγλία» μέσα από τα κείμενα του βιβλίου και ένα κολάζ των εικόνων και των ντοκουμέντων της εποχής εκείνης (1939-1940).
  • Κείμενα: Ειρήνη Μαραγκόζη
  • Αφήγηση: Ειρήνη Μαραγκόζη – Λουκάς Καβακόπουλος
  • Μοντάζ: Λουκάς Καβακόπουλος
  • Τεχνική Επιμέλεια: Nett O.E. (http://www.nett.gr)
Οπτικό υλικό παρμένο από διάφορες πηγές όπως
youtube.com, British Pathe (www.britishpathe.com), Διεθνή Εταιρεία Φίλων του Νίκου Καζαντζάκη, Ίδρυμα «Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη» και άλλες.
Το βίντεο παρουσιάζει το ταξιδιωτικό βιβλίο του γνωστού Έλληνα συγγραφέα σχετικά με το ταξίδι του στη Μεγάλη Βρετανία το 1939, την ίδια εποχή που ξεκίνησαν οι πολεμικές προετοιμασίες των Άγγλων για τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το βίντεο ακολουθεί τις σκέψεις και τις περιηγήσεις του μεγάλου συγγραφέα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανησυχία του Καζαντζάκη για την έκβαση του πολέμου και τι αυτή θα σημαίνει για το ανθρώπινο πρότυπο: Ο Καζαντζάκης θεωρούσε ότι στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο εξελίχθηκε μια σύγκρουση ανάμεσα στο πρότυπο του Τζέντλεμαν και του «ρομπότ» Υπεράνθρωπου.
Επίσης ειδική μνεία γίνεται στην αρνητική στάση του απέναντι στο μοντέλο του απάνθρωπου καπιταλισμού που κυριαρχούσε εκείνη την εποχή στη Μεγάλη Βρετανία.
Παρακολουθήστε το βίντεο κάνοντας κλικ εδώ.

No comments: