Tuesday, March 15, 2011

Επίτιμος διδάκτωρ ο Τίτος Πατρίκιος

  • Στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης
Επίτιμος διδάκτωρ ο Τίτος Πατρίκιος
Για τη συνολική προσφορά του στα γράμματα τιμήθηκε ο Τίτος Πατρίκιος

Σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, αναγορεύτηκε χθες ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος, στην αίθουσα του Ωδείου Ρεθύμνου. Η εκδήλωση έγινε σε μία κατάμεστη αίθουσα. Σε κλίμα συγκίνησης τον ποιητή προσφώνησε ο αντιπρύτανης του Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητής Εμμανουήλ Πετράκης ενώ για το έργο του και την προσωπικότητα του μίλησε ο πρόεδρος του τμήματος Αλέξης Πολίτης.

Οπως επισημάνθηκε, ο Τίτος Πατρίκιος που γεννήθηκε στην Αθήνα το 1928 δεν είναι μόνο ποιητής, μολονότι αυτό ήταν το κεντρικό «στοίχημα της ζωής του», όπως το όρισε κάποτε και ο ίδιος. Αλλά υπηρέτησε τα γράμματα ποικιλότροπα: ένας από τους βασικούς μοχλούς του περιοδικού Επιθεώρηση Τέχνης, σημαντικός μεταφραστής (και από τους πρωτεργάτες του Ελληνικού Κέντρου Μετάφρασης Λογοτεχνίας), δοκιμιογράφος.

Η συμβολή του στην κριτική αντιμετώπιση λογοτεχνικών ζητημάτων είναι σπουδαία. Εξίσου σημαντική πρέπει ωστόσο να θεωρηθεί και η παρέμβασή του σε ζητήματα πολιτικής: ίσως να είναι από τους πιο τολμηρούς και καθαρούς στοχαστές που διαθέτουμε.

Σήμερα οι μαθητές του Ρεθύμνου, μέσα από την πρωτοβουλία της Σχολικής Συμβούλου Φιλολόγων κ. Καψάσκη θα συνομιλήσουν με τον ποιητή στο Πολιτιστικό Φοιτητικό Κέντρο Ξενία στο πλαίσιο διδακτικής επίσκεψης.

No comments: