Thursday, March 24, 2011

Από τις 5 ως τις 8 Μαΐου η φετινή 8η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη

Αφιερωμένη στη Μέση Ανατολή αλλά και στο ρόλο του βιβλίου στην Εκπαίδευση θα είναι η φετινή όγδοη διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου, που θα πραγματοποιηθεί από τις 5 ως τις 8 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη.
Στην Έκθεση θα συμμετάσχουν 12 φημισμένοι διανοούμενοι και συγγραφείς από εννέα χώρες: οι Ταρίκ Αλί (Πακιστάν-Ηνωμένο Βασίλειο), Σάλουα Αλ Ναΐμι (Συρία), Γιοάνες Γκεμπρεγκεόργκις (Αιθιοπία), Γκαμάλ Γιτάνι (Αίγυπτος), Νταβίντ Γκρόσμαν (Ισραήλ), Τουνά Κιρεμιτσί (Τουρκία), Xόντα Μπαρακάτ (Λίβανος), Σοφί Μπεσίς (Τυνήσια), Mπουαλέμ Σανσάλ (Αλγερία), Μαλέκ Σεμπέλ (Αλγερία), Μπαχά Ταχέρ (Αίγυπτος) και Σούμπχι Χαντίντι (Συρία).
Επίσης, θα διοργανωθεί αφιέρωμα για το νομπελίστα Αιγύπτιο συγγραφέα Ναγκίμπ Μαφχούζ, στο οποίο θα συμμετάσχουν ο Αιγύπτιος Γκαμάλ Γιτάνι, προσωπικός φίλος του Μαχφούζ, ο μαθητής του Σούμπχι Χαντίντι από τη Συρία καθώς επίσης η Xόντα Μπαρακάτ από τον Λίβανο. Τον συντονισμό της εκδήλωσης έχει αναλάβει η Πέρσα Κουμούτση, μεταφράστρια του Ναγκίμπ Μαχφούζ στα ελληνικά.
Στην Έκθεση έχουν προγραμματιστεί να παρουσιαστούν συνολικά 170 εκδηλώσεις: συζητήσεις, παρουσιάσεις και ομιλίες, μέσω των οποίων θα τεθούν ζητήματα λογοτεχνίας, πολιτικής, ελευθερίας, πολέμου και ειρήνης με φόντο τον Αραβικό κόσμο και τη σχέση του με τη Δύση. Επίσης, θα διοργανωθεί διεθνές συνέδριο με θέμα «Βιβλίο και εκπαίδευση: Τι πρέπει να αλλάξει;».
Η Έκθεση Βιβλίου διοργανώνεται από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, τη Helexpo και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών. Είναι ενταγμένη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονία - Θράκη 2007-2013 του ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).
Το αφιέρωμα στη Μέση Ανατολή θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος «Θεσσαλονίκη, σταυροδρόμι πολιτισμών» του υπουργείου Πολιτισμού και του Τουρισμού.

No comments: