- Του Παναγιωτη Σκορδα, Η Καθημερινή, Tετάρτη, 23 Mαρτίου 2011
- Δημήτριος Χ. Σκλαβενίτης, «Φιλολογικά και Λευκαδίτικα», εκδόσεις Πορεία, Αθήνα 2010, σελ. 396
«Και είναι το έργον μας μία διακονία. Διακονία προς την κοινωνίαν, όπως το έργον κάθε αληθινά ζωντανής επιστήμης», έγραφε ο Ιωάννης Συκουτρής πριν από πολλά χρόνια στο περίφημο δοκίμιό του «Φιλολογία και ζωή».
Τα λόγια αυτά βρίσκουν την πραγμάτωσή τους στη ζωή και το έργο του Λευκαδίτη φιλολόγου Δημήτρη Σκλαβενίτη. Αφού τελείωσε τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, το 1955, υπηρέτησε για 35 χρόνια τη Μέση Eκπαίδευση απ’ όλες τις θέσεις: του Καθηγητή, του Γυμνασιάρχη, του Λυκειάρχη, του Σχολικού Συμβούλου.
Πριν αλλά και μετά τη συνταξιοδότησή του ανέπτυξε και συνεχίζει με το ίδιο πάθος μια πλουσιότατη πνευματική - πολιτιστική δράση μέσω της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων και της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών. Προσωπικά τον θυμάμαι στις αρχές της δεκαετίας του ’90 μαζί με τον Τάκη Στέφο και την Αγγελική Στασινοπούλου με άσβεστη φλόγα και βαθιά πίστη να απλώνουν το επιμορφωτικό έργο της Π.Ε.Φ. στη Λέσβο.
Ο Δημήτρης Σκλαβενίτης, βαθύς γνώστης τόσο της Αρχαίας όσο και της Νέας Ελληνικής Γραμματείας, ακολουθώντας τη θεμελιώδη αρχή του Ιωάννη Κακριδή, σύμφωνα με την οποία το κύριο έργο της φιλολογίας είναι η «ερμηνεία των σημαντικών έργων της τέχνης του λόγου», μας έδωσε δύο βιβλία αναφοράς για τον Νάνο Βαλαωρίτη (Νεφέλη, 2000) και τον Χριστόφορο Μηλιώνη (Σοκόλης, 2003), το Χρονικό της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών (2002) και πλήθος άρθρων, βιβλιοκριτικών και μελετών.
Μέρος των τελευταίων συγκέντρωσε στο παρόν βιβλίο ως ένα μικρό δείγμα των ενδιαφερόντων και των συγγραφικών του ενασχολήσεων.
Η πλούσια αυτή συγκομιδή χωρίζεται σε τέσσερα μέρη. Στο πρώτο στεγάζονται κείμενα διδακτικής θεωρίας και πράξης. (Λυσίας, Θουκυδίδης, Ευριπίδης, Διδασκαλία της Νέας Ελληνικής Γλώσσας στο Γυμνάσιο, Επαναφορά των Αρχαίων Ελληνικών στο Γυμνάσιο). Στο δεύτερο περιέχονται κείμενα για θέματα και πρόσωπα της Λευκάδας (Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, Αριστόξενος Σκιαδάς, Πάνος Ροντογιάννης, Νάνος Βαλαωρίτης, Βασίλειος Φραγκούλης, Γεράσιμος Γρηγόρης, Μάρκος Δραγούμης, Καθηγητές του Γυμνασίου Λευκάδας, κ.ά.). Το τρίτο είναι αφιερωμένο σε δύο φιλολόγους: τον Δημήτρη Πλάκα και τον Χριστόφορο Μηλιώνη και το τέταρτο περιλαμβάνει επτά παρουσιάσεις φιλολογικών και λογοτεχνικών βιβλίων. Η επιστήμη της φιλολογίας και η φιλολογική κοινότητα που τόσο αφοσιωμένα διακόνησε ο Δημήτρης Σκλαβενίτης τού οφείλουν πολλά. Είναι σίγουρο ότι το δέντρο της προσφοράς του θα μας δώσει και άλλους πολύτιμους καρπούς.
No comments:
Post a Comment