Thursday, March 31, 2011

Πωλήθηκε προς 110.000 ευρώ ερωτική επιστολή του ρομαντικού ποιητή Τζον Κιτς



 
Προς 110.000 ευρώ αγοράσθηκε από τον δήμο του Λονδίνου μία ερωτική επιστολή που έγραψε Βρετανός ρομαντικός ποιητής Τζον Κιτς προς την Φάνι Μπρόουν το 1820, ένα έτος πριν από τον θάνατό του. 
Το ποσό-ρεκόρ για ένα χειρόγραφο ποιητή δημοπρατήθηκε από τον οίκο Μπόναμς του Λονδίνου.
Ο Τζον Κιτς έγραψε την επιστολή στο σπίτι του στο Χάμπστεντ στο Λονδίνο, όπου ήταν γείτονες με τη Φάνι Μπρόουν. Ο ποιητής περιγράφει τον εαυτό του ως έναν "φτωχό κρατούμενο που δε μπορεί να τραγουδήσει σε ένα κλουβί", αναφερόμενος στην φυματίωση από την οποία έπασχε και η οποία τον εμπόδιζε να συναντήσει το νεαρό κορίτσι. “Είναι καλύτερα να μην έρθει το αύριο”, έγραφε ο Κιτς. Ο σπουδαίος ρομαντικός ποιητής απεβίωσε στην Ρώμη σε ηλικία 25 ετών.
Την ερωτική επιστολή αγόρασε η πόλη του Λονδίνου προκειμένου να εκτεθεί στο σπίτι του Κιτς στο Χάμπστεντ, όπου έχει δημιουργηθεί ένα μικρό μουσείο για τον ποιητή.
"Αυτή η επιστολή και άλλα αντικείμενα θα εκτεθούν στο σπίτι του Κιτς, προκειμένου να βοηθήσουν τους επισκέπτες να καταλάβουν καλύτερα την ζωή του Κιτς και τα πάθη που τον οδήγησαν να δημιουργήσει ένα τόσο θαυμάσιο έργο" δήλωσε ο Μάικλ Γουέλμπανκ, επικεφαλής της επιτροπής που είναι υπεύθυνη για το σπίτι του ποιητή.

No comments: