Thursday, March 31, 2011

Ο συγγραφέας και πρωτεργάτης της ελληνικής τηλεόρασης Γιώργος Κάρτερ...



Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΤΕΡ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΟΛΩΜΟΥ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011

Το Δ.Σ. της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών τιμώντας τη μακροχρόνια προσφορά στα Γράμματα του Κερκυραίου ποιητή ΓΙΩΡΓΟΥ Ν. ΚΑΡΤΕΡ θα πραγματοποιήσει τιμητική εκδήλωση στην αίθουσα συγκεντρώσεων του Μουσείου Σολωμού (Μουράγια) το Σάββατο 2 Απριλίου 2010 και ώρα 20.00. Στο πλαίσιο της τιμητικής εκδήλωσης, όπου θα μιλήσουν για τον ποιητή ο Πρόεδρος της Εταιρείας Περικλής Παγκράτης κι ο Γραμματέας Δημήτρης Κονιδάρης, ο Γιώργος Ν. Κάρτερ θα μιλήσει, θα συζητήσει με το κοινό και θα διαβάσει ποίησή του.
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με την παρουσίαση από τον Καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου και Αντιπρόεδρο της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών  Θεοδόση Πυλαρινό του βιβλίου που συνέγραψε με τον Απόστολο Κουρουπάκη «Η οικογένεια Σαμαρτζή (ο γενάρχης και τα επιφανή μέλη της)». Το βιβλίο αυτό αναφέρεται σε προγόνους του Γ.Ν. Κάρτερ κι εκδόθηκε στη σειρά Δημοσιεύματα της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών. Ο ποιητής Γιώργος Κάρτερ θα συνοδεύεται από τη σύζυγό του, διακεκριμένη βιολονίστρια κ. Ισμήνη Χρυσοχόου – Κάρτερ.

Ο Γιώργος Κάρτερ (1928) γεννήθηκε στην Κέρκυρα και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, στην αυστριακή τηλεόραση και στην ιταλική τηλεόραση με κρατική ιταλική υποτροφία. Από την έναρξη λειτουργίας της ελληνικής τηλεόρασης, το 1965, υπήρξε από τα βασικά της στελέχη. Προηγουμένως είχε εργαστεί στο ραδιόφωνο. Το 1960 συμμετέχει στην παρουσίαση και παραγωγή του προγράμματος του πρώτου ελληνικού σταθμού τηλεόρασης (της ΔΕΗ) στη Θεσσαλονίκη. Τον ίδιο χρόνο καθιερώνει τη ραδιοφωνική κριτική από το περιοδικό της Ελ. Βλάχου «Εκλογή». Το 1955 το μελέτημα του «Το Ραδιόφωνο και η αισθητική του», όπως και το επόμενο «Γνωριμία με την Τηλεόραση» (1962), εγκαινιάζουν την ελληνική βιβλιογραφία των Μ.Μ.Ε.
Από την έναρξη λειτουργίας της ελληνικής τηλεόρασης το 1965, υπήρξε από τα βασικά της στελέχη. Αμέσως μετά τη μεταπολίτευση, το 1974, παρουσιάζει στην Τηλεόραση της ΕΡΤ τις «Ειδήσεις», επίκαιρα σχόλια κι άλλες εκπομπές. Διετέλεσε διευθυντής Τηλεόρασης της ΕΡΤ-1 και πρώτος διευθυντής Ραδιοφωνίας- Τηλεόρασης της ΕΡΤ-2. Επίσης, πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Εθνικού Θεάτρου, πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, αντιπρόεδρος του Προσωπικού της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και μέλος του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.
Στα Γράμματα εμφανίστηκε με ποίηση το 1945 κι ως τώρα έχουν εκδοθεί περισσότερα από 33 βιβλία του. Έργα του μεταφράστηκαν στα γαλλικά, ιταλικά και ρουμανικά σε βιβλία, καθώς και στα γερμανικά, ουγγρικά, βουλγαρικά, ισπανικά και τουρκικά, δημοσιευμένα σε ξένες ανθολογίες και λογοτεχνικά περιοδικά. Μελοποιημένα ποιήματά του μεταδόθηκαν από το ελληνικό ραδιόφωνο.
Το 1999 και το 2000 ο Δήμος Κερκυραίων και ο Δήμος Αχιλλείων αντίστοιχα τον τίμησαν με το αργυρό μετάλλιο αξιοσύνης, ενώ την ίδια περίοδο βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την ποίησή του. Το 1962 ο Δήμος Φλωρεντίας του απένειμε αργυρό μετάλλιο και τον τίτλο του επίτιμου δημότη του. Το 2006 τον βράβευσε η ΕΡΤ-3 για την προσφορά του στο ραδιόφωνο. Το 2009 τιμήθηκε επίσης, από το Δήμο Καλαμαριάς, την Ένωση Σμυρναίων Μικρασιατών Βορείου Ελλάδος και από το Σύλλογο Κερκυραίων Θεσσαλονίκης.
Είναι αδελφός του ζωγράφου Ερνέστου Κάρτερ και παντρεμένος με τη γνωστή βιολονίστρια Ισμήνη Χρυσοχόου.

No comments: