Monday, March 28, 2011

Σε δύο ποιήτριες το βραβείο «Μαρία Πολυδούρη»

Σε δύο ποιήτριες το βραβείο «Μαρία Πολυδούρη»

Δύο γυναίκες μοιράσθηκαν το βραβείο ποίησης «Μαρία Πολυδούρη» που έχει θεσμοθετήσει ο Δήμος Καλαμάτας στη μνήμη της Καλαματιανής ποιήτριας. Η απονομή του βραβείου έγινε στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου όπου και πραγματοποιήθηκαν τα «Γ΄ Πολυδούρεια». Πρόκειται για μια εκδήλωση που είχε οραματισθεί και ξεκινήσει ο αείμνηστος Γιώργος Τσαγκάρης και συνεχίζουν μετά τον θάνατό του ο Δήμος Καλαμάτας σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Μεσσηνίας.

Στον φετινό πρώτο διαγωνισμό συμμετείχαν 65 πρωτοεμφανιζόμενοι ποιητές και ποιήτριες, ενώ το βραβείο που συνοδευόταν από 3.000 ευρώ κέρδισαν η Λένα Καλλέργη για την ποιητική της συλλογή «Κήποι στην άμμο» (εκδ. Γαβριηλίδη) και η Ελενα Ψαρέα για τη συλλογή της «Επεμβάσεις» (εκδ. Αρμός). Πριν από την εκδήλωση πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στην προτομή της Μαρίας Πολυδούρη.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τραγούδια του Γιώργου Τσαγκάρη που τραγούδησε η Μαρία Τσώνη, ενώ στο πιάνο τη συνόδευσε ο Δημήτρης Αρσενόπουλος. Στη συνέχεια τρεις Καλαματιανές μαθήτριες μίλησαν για τη Μαρία Πολυδούρη ενώ η ανιψιά της ποιήτριας Νόρα Πολυδούρη διάβασε ποιήματά της. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ομιλίες της φιλολόγου Παναγιώτας Πούλιου «Η Μαρία Πολυδούρη στο διαδίκτυο και στις βιβλιοθήκες» και της ποιήτριας Τασούλας Καραγεωργίου με θέμα «Μαρία «Πολυδούρη, η αγαπημένη των ποιητών». [Εθνος, 25/3/2011]

No comments: