Friday, July 2, 2010

Στο Ιντερνετ η Βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας

  • Το Ιστορικό Αρχείο της Βιβλιοθήκης της Ανδρίτσαινας περιέχει προεπαναστατικά, επαναστατικά και μετεπαναστατικά έγγραφα χειρόγραφα. 

Το αξιόλογο αρχείο είναι του Νικόλαου Δημητρακόπουλου και περιέχει επιστολές με υπογραφή του Ζαν Ζακ Ρουσό, του βασιλιά Οθωνα, του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, των Αναγνώστη και Παναγιώτη Κανελλόπουλου, των Πάνου, Γενναίου και Μάρκου Κολοκοτρώνη, υλικό της οικογένειας Πλαπούτα, Πρακτικά της Πελοποννησιακής Γερουσίας και το αρχείο του Χαράλαμπου Χριστόπουλου.

Ολο αυτό το σπάνιο υλικό, το οποίο βρίσκεται πλέον ψηφιοποιημένο, παρουσιάστηκε χθες σε ένα συλλεκτικό τόμο 2.500 αριθμημένων αντιτύπων στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

«Σήμερα η Ιστορική Βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας μπαίνει στην ψηφιακή εποχή και στο παγκόσμιο δίκτυο ψηφιοποιημένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Ενα μοναδικό υλικό ανεκτίμητης αξίας, που μετρά 2 αιώνες, είναι διαθέσιμο πλέον ηλεκτρονικά σε όλο τον κόσμο», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Cosmote, Μιχάλης Τσαμάζ, ο οποίος απένειμε τιμητικά τον πρώτο τόμο της συλλεκτικής έκδοσης στην υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Αννα Διαμαντοπούλου.

Η Cosmote συμμετείχε σε αυτή την πρωτοβουλία στο πλαίσιο του πολύπλευρου έργου στήριξης των πυρόπληκτων περιοχών στην Πελοπόννησο, όταν η Βιβλιοθήκη και το εξαιρετικής σημασίας και αξίας περιεχόμενό της κινδύνεψαν με ολοκληρωτική καταστροφή.

No comments: