Sunday, July 11, 2010

Ενα χιουμοριστικό μανιφέστο για τη φιλαναγνωσία

Κώστας Ακρίβος, ΤΑ ΝΕΑ, Σάββατο, 10 Ιουλίου 2010

  • Με άφθονο χιούμορ και αφάνταστη ευαισθησία, με σπαρταριστές στιχομυθίες και ευρηματικές ατάκες, ο θεατρικός συγγραφέας Αλαν Μπένετ γράφει μια απολαυστική νουβέλα-εγκώμιο για την Αυτής Εξοχότητα, τη φιλαναγνωσία. Οντως το βιβλίο περνάει σήμερα κρίση, οι νέοι τού γυρίζουν την πλάτη και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία προτιμούν τα show και τα σίριαλ στην τηλεόραση. Διαβάζει όμως η Αυτής Μεγαλειότητα, η Βασίλισσα της Αγγλίας!
Ο Νόρμαν, ένας νεαρός που εργάζεται στα μαγειρεία του Μπάκιγχαμ, συναντάει την Υψηλοτάτη στην κινητή βιβλιοθήκη των ανακτόρων και της προτείνει βιβλία που θα την καθηλώσουν σε τέτοιον βαθμό, ώστε θα αρχίσει να παραμελεί τα καθήκοντά της. Αφ΄ ότου ανακαλύπτει τις χαρές του διαβάσματος, η Αυτής Μεγαλειότητα συνειδητοποιεί πως τα βιβλία δεν είναι για να περνάει την ώρα της, μα για να γνωρίζει άλλες ζωές και άλλους κόσμους. Ποια;

Η γυναίκα που «γνώρισε τον κόσμο στο πρωτότυπο». Και όμως. Επιπλέον, έχει αποκτήσει και την καταστροφική- κατά τους αυλικούςσυνήθεια στις περιοδείες να ρωτάει τους υπηκόους της αν διαβάζουν και τι.

Απογοητεύεται από τις απαντήσεις. Μάλιστα όταν κάποιοι της λένε «τον “Χάρι Πότερ”» απαντάει ψυχρά: «Μάλιστα. Στην αναβροχιά καλό και το χαλάζι». Διότι, μην ξεχνάμε, όταν έχεις το μικρόβιο της ανάγνωσης έχεις και το μικρόβιο της αμφισβήτησης! Παθιασμένη αναγνώστρια, λοιπόν, φέρνει σε δύσκολη θέση τον πρόεδρο της Γαλλίας όταν τον ρωτάει για τον Ζαν Ζενέ, προκαλεί αμηχανία στον πρωθυπουργό της όταν αρχίζει το χριστουγεννιάτικο διάγγελμα με την εναρκτήρια παράγραφο από την Ιστορία δύο πόλεων του Ντίκενς και, στο gala που παραθέτει προς τιμήν τους, διαπιστώνει απογοητευμένη πως τους συγγραφείς προτιμότερο είναι να τους συναντάς στις σελίδες των βιβλίων τους.

Καλά όλα αυτά- με όση αναστάτωση κι αν προκαλούν στο Πρωτόκολλο. Τι θα γίνει όμως όταν η Βασίλισσα εκφράσει την επιθυμία να κάνει ένα βήμα παραπέρα, να περάσει από το διάβασμα στο γράψιμο; Τι πολύτιμο πρέπει να θυσιάσει για να δει το όνομά της να φιγουράρει στη θέση του συγγραφέα σε κάποιο μυθιστόρημα; Εδώ ο Μπένετ ανοίγεται και στη σάτιρα γύρω από τα ήθη και τα έθιμα της Βρετανικής Αυλής ή του θεσμού του Στέμματος και καταλήγει άμεσα πολιτικός.

No comments: