(και παράσταση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κερκύρας)
Το θεατρικό μονόπρακτο του Αλέξανδρου Μ. Ασωνίτη «Οι δυο μανάδες μας» (στο οποίο «συνομιλούν» η μάνα του Διονυσίου Σολωμού και η μάνα του Ανδρέα Κάλβου), που θα παρουσιάσει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κερκύρας την δεύτερη μέρα του 23ου Διήμερου Λόγου, υπό τον τίτλο «Μανέρμες» (λέξη από τον σολωμικό γλωσσικό γαλαξία, που ως παρήχηση μας οδηγεί στις έρμες μάνες του Αλέξανδρου Μ. Ασωνίτη) δίνει τον τόνο στις φετινές εκδηλώσεις. Το «Διήμερο Λόγου», στο οποίο φέτος εντάσσεται και η παράσταση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κερκύρας, συνδιοργανώνεται από την Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών, την Ένωση Κυπρίων Κερκύρας «Ο Ευαγόρας» και το λογοτεχνικό περιοδικό «Πόρφυρας», υπό την αιγίδα του Δήμου Κερκυραίων.
Την πρώτη μέρα (8 Ιουλίου 2010), με αφορμή την παράσταση του έργου, θα μιλήσουν, ο Κύπριος συγγραφέας Λεύκιος Ζαφειρίου, με θέμα «Ο Σολωμός και ο Κάλβος / Η Κέρκυρα της εποχής», ο Κερκυραίος συγγραφέας Φίλιππος Φιλίππου, με θέμα «Για την πεζογραφία του Αλέξανδρου Ασωνίτη», η καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κερκύρας Κατερίνα Πολυχρονοπούλου, με θέμα «Από το κείμενο στην παράσταση», και ο συγγραφέας του θεατρικού μονόπρακτου Αλέξανδρος Μ. Ασωνίτης, με θέμα «Οι αφορμές και το έργο». Η είσοδος την πρώτη μέρα είναι ελεύθερη.
Τη δεύτερη μέρα (9 Ιουλίου 2009) θα ακολουθήσει η παράσταση του θεατρικού μονόπρακτου του Αλέξανδρου Μ. Ασωνίτη, σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Πολυχρονοπούλου. Τη σκηνογραφική επιμέλεια της παράστασης έχει ο Άκης Χειρδάρης, την ενδυματολογική επιμέλεια η Μαρί Ροδίτη, τη μουσική ο Κίμων Χυτήρης, τους φωτισμούς ο Μπάμπης Βλάχος, το υλικό προβολής προσέφερε ο Παναγιώτης Περιστέρης και τη διδασκαλία των τραγουδιών είχε η Σταματίνα Καρύδη. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί, Ανθή Τσαγκαλίδου (μητέρα του Σολωμού), Νότα Δαρμανή (μητέρα του Κάλβου) και Νίκος Γεωργιάννος, ενώ ακούγεται και η φωνή του Βασίλη Καββαδία. Τσέλο παίζει η Νίκολη Γαούτση.
***
Ο Αλέξανδρος Μ. Ασωνίτης κερκυραϊκής καταγωγής, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959 και φοίτησε στη Νομική Αθηνών, χωρίς να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Ασχολείται με τη μετάφραση αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων κι έχει γράψει τα μυθιστορήματα: «Η συνείδηση της αιωνιότητας», «Λάλον ύδωρ» (που έγινε best-seller) και «Γειά σου, τηλεόραση!».
No comments:
Post a Comment