- Σπυρος Γιανναρας, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Παρασκευή, 2 Iουλίου 2010
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ. Το έκτακτο γεγονός της επιτυχούς συνεργασίας μιας εταιρείας (της Cosmote) ενός Πανεπιστημίου (Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης) και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμος Ανδρίτσαινας) στο πλαίσιο του πολυδιάστατου έργου στήριξης των πυρόπληκτων περιοχών της Πελοποννήσου υπογραμμίστηκε εμφατικά από όλους τους ομιλητές στην προχθεσινή παρουσίαση στον «Ελληνικό Κόσμο» του προγράμματος ψηφιοποίησης της βιβλιοθήκης της Ανδρίτσαινας.
Η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου επεσήμανε ότι η συνεργασία αυτή «αναδεικνύει τις δικές μας δυνάμεις», επιτρέποντάς μας «να είμαστε αισιόδοξοι» σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα.
Το αποτέλεσμα αυτής τής, έκτακτης δυστυχώς, συνεργασίας δεν είναι, το αντίθετο μάλιστα, αμελητέο. Μετά τις καταστρεπτικές πυρκαγιές του 2007 το ΑΠΘ έθεσε σε εφαρμογή ένα τριετές πρόγραμμα αποκατάστασης υποδομών, αναδάσωσης καμένων εκτάσεων και ανοικοδόμησης σχολείων με τη συμμετοχή καθηγητών και μεταπτυχιακών φοιτητών από όλα τα τμήματα του πανεπιστημίου με τη συνδρομή της Cosmote. Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε επίσης η καταλογογράφηση και ψηφιοποίηση 200 τόμων της συλλογής του ιδρυτή της βιβλιοθήκης της Ανδρίτσαινας, Κωνσταντίνου Αγαθόφρωνος Νικολόπουλου.
Καρπός της προσπάθειας αυτής υπήρξε ο συλλεκτικός τόμος «Χειρόγραφα του Ιστορικού Αρχείου της Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας 1821-1866» όπου συγκαταλέγονται μερικά από τα σπουδαιότερα κειμήλια της ιστορικής -ιδιαίτερα όσον αφορά στην Επανάσταση- βιβλιοθήκης, όπως επιστολές του Ζαν-Ζακ Ρουσώ, του Κολοκοτρώνη και του Πλαπούτα.
Μπορεί οι συνέπειες της ψηφιοποίησης να είναι λιγότερο χειροπιαστές, απ’ ό,τι π.χ. τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημυρρικά έργα που έγιναν στην περιοχή, ωστόσο αποτελούν ένα σημαντικό βήμα για τη διάσωση ενός σπάνιου θησαυρού: της ιστορικής μας μνήμης.
No comments:
Post a Comment