Monday, December 22, 2008

Στα ισπανικά τα βραβευμένα έργα του «Cultura Helenica»

Τα πέντε βραβευμένα έργα του πρώτου λογοτεχνικού διαγωνισμού με τίτλο «Cultura Helenica», που διοργάνωσε η ομογενειακή, μη κερδοσκοπική, πολιτιστική οργάνωση «Νόστος», από το Μπουένος Άιρες, εκδόθηκαν στα ισπανικά σε μία καλαίσθητη έκδοση, που κυκλοφόρησε με την προσωπική φροντίδα της προέδρου της οργάνωσης Δρ. Χριστίνα Τσαρδίκος.

Στο διαγωνισμό, με θέμα τον ελληνικό πολιτισμό και την ιστορία, που πραγματοποιήθηκε το 2007 σε συνεργασία με την Εταιρεία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Αργεντινής (SADE), υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στο Μπουένος Άιρες, έλαβαν μέρος περίπου 200 λογοτέχνες της ευρύτερης περιοχής της πρωτεύουσας της Αργεντινής.

Τα πέντε βραβευμένα έργα είναι: «Οι στάχτες του Μεγάλου Αλεξάνδρου», του Gregorio Etcheverria, «Ελένη «περίπου» της Τροίας», του Ariel Villar, «Niestzche και ο σπαραγμός», του Minimalirico, «Αίτιον» του Rastreador και «Μαθήματα Ελληνικών», του B. Daniel. Η έκδοση διανέμεται δωρεάν και θα αποσταλεί σε όλα τα πανεπιστήμια της Αργεντινής και στις ελληνικές κοινότητες.

«Είμαστε ευτυχείς που τα καταφέραμε να εκδώσουμε τα βραβευμένα διηγήματα, που αποτελούν ένα ακόμη δείγμα της αγάπης που τρέφουν για την Ελλάδα οι Αργεντινοί, αλλά και μία ακόμη αναγνώριση του μεγαλείου του ελληνικού πνεύματος και του πολιτισμού μας, κληρονομιά αναμφισβήτητη για όλη την ανθρωπότητα», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το Μπουένος Άιρες, η κα Τσαρδίκος. «Αυτό το μεγάλο φιλελληνικό κύμα προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε και συνεχίζουμε το έργο μας, αγνοώντας τις όποιες δυσκολίες, με μόνη ανταμοιβή την ικανοποίηση ότι προσφέρουμε, με τις δυνάμεις μας, για την προβολή της Ελλάδας στη δεύτερη πατρίδα».

Η πρόεδρος του «Νόστου» ευχαριστεί θερμά την SADE, που μετράει εκατονταετή ιστορία, και τον πρέσβη της Ελλάδας Μιχάλη Χριστίδη, υπό την αιγίδα του οποίου έχει τεθεί και ο δεύτερος λογοτεχνικός διαγωνισμός, αυτή τη φορά με θέμα «Μέγας Αλέξανδρος και Ελληνισμός- παρελθόν, παρόν και μέλλον».

Η προθεσμία κατάθεσης των έργων του δεύτερου λογοτεχνικού διαγωνισμού, σε συνεργασία με τη SADE, λήγει στις 30 Μαρτίου 2009 και τα βραβευμένα έργα θα εκδοθούν σε μία δεύτερη ανθολογία. Η ελληνική πρεσβεία έχει ήδη ανακοινώσει και χρηματικό έπαθλο για τον πρώτο νικητή, ύψους επτακοσίων ευρώ.

Παράλληλα ο «Νόστος» έχει προκηρύξει και ένα δεύτερο διαγωνισμό, σε συνεργασία με την τοπική Ένωση Φωτογράφων, που απευθύνεται σε ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφους με τίτλο «Η Ελλάδα μέσα από τα μάτια της ψυχής μας». Τα τριάντα καλύτερα έργα θα εκτεθούν στην αίθουσα «Ωνάσης» της ελληνικής πρεσβείας στο Μπουένος Άιρες.

Επόμενος φιλόδοξος στόχος του «Νόστου» είναι η δημιουργία ενός μεταπτυχιακού προγράμματος ελληνικού πολιτισμού και γλώσσας, τριετούς διάρκειας, στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών του πανεπιστημίου του Μπουένος Άιρες.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ

No comments: