Wednesday, December 31, 2008

Ο Αυστραλός πατέρας, ο φιλάνθρωπος ιερέας και οι Ελληνίδες της δράσης


Της ΝΙΝΕΤΤΑΣ ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ

Δεν ήταν το μοναδικό μάθημα που ήθελε φέτος να δώσει η Ακαδημία Αθηνών στην ελληνική κοινωνία. Διάλεξε να τιμήσει κι έναν ταπεινό ιερέα, τον πατέρα Αντώνιο Παπαϊωάννου του Αγ. Γεωργίου στον Κολωνό, που σιτίζει καθημερινά στην «Κιβωτό του Κόσμου» 400 μανάδες και παιδιά της προσφυγιάς. Ετσι, έδωσε ένα μικρό αντιπαράδειγμα στη ζοφερή εικόνα απληστίας των ρασοφόρων της Μονής Βατοπεδίου.

Πλάγια
Ο μεγάλος απών: το βραβείο του Ολιβερ Ζάμιτ παρέλαβε ο πρέσβης της Αυστραλίας Τζέρεμι Νιούμαν
Η βραδιά ήταν, όπως πάντα, λαμπρή. Παρόντες ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, μέλη της κυβέρνησης (Γιώργος Αλογοσκούφης, Σπύρος Ταλιαδούρος), ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, εκπρόσωποι κομμάτων. Η πανηγυρική συνεδρία ξεκίνησε με μια επίκαιρη ομιλία του προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών Κωνσταντίνου Δρακάτου με θέμα «Πρόβλημα των συσσωρευμένων διαρθρωτικών αδυναμιών της Ελληνικής Οικονομίας», για να δοθεί η σκυτάλη στον γενικό γραμματέα Νικόλαο Ματσανιώτη, ο οποίος παρουσίασε τα πεπραγμένα της περασμένης χρονιάς και τους τιμώμενους, συνολικά 55.

Την κορυφαία διάκριση, το χρυσό μετάλλιό της, η Ακαδημία το πρόσφερε σε μια μη κυβερνητική οργάνωση. Το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων, που υπάρχει εδώ και έναν αιώνα. Στη δεκαετία του '20 μερίμνησε για την περίθαλψη των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής, λειτούργησε νυχτερινές σχολές για την κατάρτιση γυναικών, ίδρυσε νομικό γραφείο, το πρώτο στην Ελλάδα, που παρείχε μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του '90 δωρεάν νομικές συμβουλές σε γυναίκες, περιέθαλψε τα ορφανά του πολέμου και από το 1975 μέχρι σήμερα δραστηριοποιείται στην παρακολούθηση και στον έλεγχο της εφαρμογής των διεθνών συμβάσεων για τη μείωση των διακρίσεων κατά των γυναικών.

Το αργυρό της μετάλλιο απένειμε σε έναν δικό της άνθρωπο που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή, τον καθηγητή Δημήτριο Ζ. Σοφιανό, αθόρυβο μελετητή των χειρογράφων και της ιστορίας των Μετεώρων και άλλων μοναστηριών. Παλαιογράφος στο Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, ερευνητής στο Κέντρο Ερεύνης του Μεσαιωνικού και Νέου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών, διευθυντής του Κέντρου από το 1984 έως την εκλογή του ως καθηγητή στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, συνέχισε με αφοσίωση το έργο των προκατόχων του Νίκου Βέη και Λέανδρου Βρανούση στη μελέτη των χειρογράφων και κωδίκων των μοναστηριών, γράφοντας πλήθος ερευνητικών έργων.

Ο Τίτος Πατρίκιος παραλαμβάνοντας το βραβείο του από τα χέρια του προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών Κωνσταντίνου Δρακάτου
Επιστήμονες (ιδίως γιατροί αφιερωμένοι στην έρευνα), νέοι καλλιτέχνες, συγγραφείς ιστορικών, αρχαιολογικών και φιλολογικών βιβλίων βρέθηκαν και φέτος εμπρός από το προεδρείο. Ανάμεσά τους δύο Ελβετοί γιατροί: ο Ζουλιέν Γκριβέλ και ο Αλέν Μοργκαντινί, που τιμήθηκαν για την πολύχρονη προσφορά τους σε πάσχοντες από τη νόσο Hansen συμπολίτες μας.

Οι πιο τολμηρές επιλογές έγιναν από την Επιτροπή των Βραβείων Ουράνη, η οποία φάνηκε να ξεπερνάει τις πολιτικές, ιδεολογικές και αισθητικές προκαταλήψεις του παρελθόντος. Ετσι, τα φώτα έπεσαν στον Τίτο Πατρίκιο και τον Μένη Κουμανταρέα. Υπήρχαν όμως κι άλλοι που παρέλαβαν τον μπλε βελούδινο κύλινδρο, γιατί εργάζονται χρόνια τώρα προσφέροντας βιβλία γνώσης, όπως για παράδειγμα ο Ανδρέας Μαρκαντωνάτος, που βραβεύτηκε για το βιβλίο του «Oedipus at Colonus: Sophocles, Athens and the World», η Ζακλίν Καραγιώργη, που έγραψε το βιβλίο «Κύπρις, η Αφροδίτη της Κύπρου: Αρχαίες πηγές και αρχαιολογικές μαρτυρίες», ο Παντελής Νίγδελης με τα «Επιγραφικά Θεσσαλονίκεια» και η Βασιλική Σταματοπούλου με τη μελέτη της «Οπλον. Η αργολική ασπίδα και η τεχνολογία της».

Την τιμητική του είχε και ο ζωγράφος Τάκης Κατσουλίδης, ο οποίος βραβεύτηκε για το σύνολο του έργου του, όπως και ο Βορειοελλαδίτης χαράκτης Χριστόδουλος Γκαλτέμης. Ενώ ο συνθέτης Φίλιππος Τσαλαχούρης πήρε το βραβείο εις μνήμην Γιάννη Παπαϊωάννου (5.000 ευρώ) για τη συμβολή του στην ανάπτυξη της σοβαρής ελληνικής μουσικής.

Το μεγαλύτερο, πάντως, χειροκρότημα κέρδισαν οι Ελληνες αθλητές και αθλήτριες που μας κάνουν υπερήφανους όταν αγωνίζονται με πείσμα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, υπερνικώντας τα σωματικά τους εμπόδια. *


Τάξη Θετικών Επιστημών

* Ιωάννης Μπαζιώτης και Ευριπίδης Μπόσκος (βραβείο Κτενά).

* Θεόδωρος Στάμου (βραβείο Κτενά).

* Ελευθερία Κοροπούλη (βραβείο Κέπετζη), αριστούχος Ιατρικής Σχολής.

* Χριστίνα Σταλιά, Αναστάσιος Γκοτζαμάνης, Γεώργιος Ζιώγας, Νικόλαος Βλασταράς (βραβείο Λαμπαδαρίου), αριστούχοι απόφοιτοι πανεπιστημιακών σχολών.

* Χριστόφορος Κωτσάκης (βραβείο Λαμπαδαρίου).

* Ηλίας Σταμπολιάδης (βραβείο Μούσουλου), για εργασία στη Μεταλλειολογία - Μεταλλευτική.

* Ιωάννης Κούτσης, Νικόλαος Πουλακάκης, Γεώργιος Παπαδούλης, Ανδρέας Καραμάνος, Γαρυφαλλιά Οικονόμου, Ανδρέας Παπασταύρου (βραβεία Μπενάκη).

* Ιωάννης Χατζηζήσης (βραβείο Βλυσίδη).

* Μιχάλης Καρανδεινός (βραβείο Ακαδημίας Αθηνών).

Β' Τάξη Γραμμάτων και Καλών Τεχνών

* Κριστίν - Ανη Τοκατλιάν (βραβείο Μυκονίου) πιανίστα.

* Παναγιώτης Φ. Χριστόπουλος (βραβείο Κόκκινου).

* Μαρίνα Δετοράκη (έπαθλο Κατσαρά) για εργασία στη Βυζαντινή Φιλολογία.

* Παντελής Νίγδελης (βραβείο Οικονόμου).

* Χαρίκλεια Κωνσταντινίδη (βραβείο Μαρίας Θεοχάρη).

* Μιλτιάδης Μιχαλόπουλος (βραβείο Συνδέσμου των εν Αττική Λακεδαιμονίων).

* Βασιλική Γ. Σταματοπούλου (βραβείο Αυρηλίας Κομνηνού).

* Δημήτριος Ι. Τσιουρής, Σταυρούλα Δ. Τσιουρή, Αθανασία Δ. Τσιουρή και Χρήστος Κολλερός (βραβεία Κέντρου Ερεύνης Νεοελληνικών Διαλέκτων και Ιδιωμάτων της Ακαδημίας).

* Χριστόδουλος Γκαλτέμης (βραβείο Ακαδημίας) ζωγράφος.

* Κωνσταντίνος Κοτσίλης (έπαινος).

* Χάρης Καραμπαρμπούνης (έπαινος).

Γ' Τάξη Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών

* Πρόδρομος-Ιωάννης Προδρομίδης (βραβείο Σεπεντζή).

* Ευστράτιος Δ. Ταρίνας (βραβείο Μπότση).

* Χρήστος Δεσύλλας (βραβείο Καψάσκη).

* Χρήστος Μπαλόγλου (βραβείο Καραβία).

* Σύλλογος «Δωδεκανησιακή Μέλισσα» (βραβείο Ακαδημίας).

* Αρης Σταθάκης (βραβείο Ακαδημίας).

* Μιχάλης Τσιρώνης (έπαινος).

* Περιοδικό «Νομοθεσία Ι.Κ.Α.» (έπαινος).

* Αναστασία Τσιακάλου (έπαινος).

* Ιωάννης Κ. Διώτης Πρωτοπρεσβύτερος (έπαινος).
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 31/12/2008

1 comment:

izydoor said...

πολύ καλή δημοσίευση, συγχαρητήρια!

η ακαδημία αθηνών, τι όμορφα!

έκανα κι εγώ μια αναφορά στα βραβεία στο μπλογκ μου, να εδώ:
http://issipap.wordpress.com/2009/01/02/%ce%b2%cf%81%ce%b1%ce%b2%ce%b5%ce%af%ce%b1-%ce%b1%ce%ba%ce%b1%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%b1%ce%b8%ce%b7%ce%bd%cf%8e%ce%bd/