Thursday, December 11, 2008

Υποτονικές επιλογές στα Κρατικά Βραβεία

Ολγα Σελλα, Η Καθημερινή, Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου 2008

Υπηρετώντας πιστά το σύστημα που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια, η Επιτροπή Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων ανακοίνωσε χθες τα βιβλία που τιμώνται με τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για το 2008 και τις βραχείες λίστες των υποψηφίων, εξακολουθώντας να μην ανακοινώνει από πριν τα υποψήφια βιβλία σε κάθε κατηγορία.

Ετσι: το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας απονέμεται ομόφωνα στον Κώστα Γεωργουσόπουλο. Το Βραβείο Ποίησης στη Δήμητρα Χριστοδούλου για τη συλλογή «Λιμός». Το Βραβείο Διηγήματος στην Ευγενία Φακίνου για το βιβλίο «Φιλοδοξίες κήπου», που πρώτη φορά τιμάται με κρατικό βραβείο. Το Βραβείο Μυθιστορήματος στον Γιώργο Λεονάρδο για το βιβλίο «Ο τελευταίος Παλαιολόγος». Το βραβείο Δοκιμίου-Κριτικής στο βιβλίο του Βαγγέλη Αθανασόπουλου «Το ποιητικό τοπίο του 19ου και 20ού αιώνα». Το βραβείο Χρονικού-Μαρτυρίας στον Βασίλη Τζανακάρη για το βιβλίο «Δακρυσμένη Μικρασία». Τέλος, για πρώτη φορά ανακοινώνεται ένα νέο βραβείο, το Βραβείο Περιοδικού, που απονέμεται εξ ημισείας στα περιοδικά «Νέα Εστία» και «Λέξη». Ολα τα βραβεία ήταν κατά πλειοψηφία. Το χρηματικό έπαθλο για κάθε βραβείο είναι 15 χιλ. ευρώ, χωρίς να έχει διευκρινιστεί το Βραβείο των Περιοδικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, επίσης, για το Μεγάλο Βραβείο υπήρξε και η πρόταση για τον Νάνο Βαλαωρίτη.

Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι κοιτώντας τη βραχεία λίστα, πάλι καλά που τα βραβεία ήταν αυτά τελικά (κυρίως στο μυθιστόρημα). Να παρατηρήσουμε τέλος, για την ιστορία, ότι η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων εξακολουθεί πεισματικά να μη δημοσιοποιεί το σκεπτικό της για τις επιλογές της.

No comments: