Wednesday, December 3, 2008

Πέθανε η Μαργαρίτα Καραπάνου

Ξεχωριστή φωνή στη νεοελληνική λογοτεχνία, η Μαργαρίτα Καραπάνου πέθανε χθες το βράδυ στα 62 της χρόνια στην εντατική μονάδα του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες με αναπνευστικά προβλήματα. Η κηδεία της θα γίνει την Παρασκευή το μεσημέρι (δεν έχει οριστεί ακόμα η ώρα) από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Τον προηγούμενο, μόλις, μήνα, κυκλοφόρησαν τα Ημερολόγιά της με τον εύγλωττο τίτλο «Η ζωή είναι αγρίως απίθανη» (εκδ. Ωκεανίδα), ως κύκνειο άσμα μιας συγγραφέως με ξεχωριστά προσωπικό ύφος. Σ' αυτά κατέγραφε από τα 13 έως τα 33 της χρόνια όλα όσα συνέβαιναν γύρω της και στην ψυχή της, την πολυκύμαντη σχέση με τη μητέρα της, επίσης γνωστή συγγραφέα, Μαργαρίτα Λυμπεράκη.

Γεννημένη στην Αθήνα, μεγάλωσε ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία, όπου σπούδασε κινηματογράφο. Αρχικά εργάστηκε ως νηπιαγωγός στην Αθήνα, ωστόσο πολύ νωρίς έδειξε την προτίμησή της στη γραφή. Από το πρώτο της κιόλας βιβλίο «Η Κασσάνδρα και ο Λύκος» προκάλεσε αίσθηση στη λογοτεχνική κοινότητα.

Τα επόμενα βιβλία της «Ο υπνοβάτης», «Rien ne va plus» επιβεβαιώνουν την ξεχωριστή θέση που καταλαμβάνει στη μυθιστορία μας. Μεταφράζονται στις ΗΠΑ, την Αγγλία, τη Γαλλία, τη Σουηδία, το Ισραήλ τη Γερμανία κ.ά. Ο «Υπνοβάτης» τιμήθηκε στη Γαλλία με το «Βραβείο του καλύτερου ξένου μυθιστορήματος».

Π.Κρημνιώτη, Η Αυγή, 03/12/2008

No comments: