Tuesday, December 16, 2008

Η Λακωνία τιμά τον Γιάννη Ρίτσο


Το 2009 χαρακτηρίσθηκε έτος Γιάννη Ρίτσου από το υπουργείο Πολιτισμού.

Σειρά εκδηλώσεων με στόχο την ανάδειξη του πλούσιου έργου του Λάκωνα Γιάννη Ρίτσου, διοργανώνει για το νέο έτος η νομαρχία Λακωνίας και ο δήμος Μονεμβασιάς, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του ποιητή και με την ευκαιρία της ανακήρυξης του 2009 ως έτους Γιάννη Ρίτσου, από το υπουργείο Πολιτισμού.

Κατά την χθεσινή συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου Λακωνίας, παρουσιάστηκε πρόταση εορτασμού των 100 χρόνων από τη γέννηση του Γιάννη Ρίτσου, με μουσικές, εικαστικές, θεατρικές εκδηλώσεις, μαθητικούς διαγωνισμούς και εκδοτικές πρωτοβουλίες, με τις οποίες θα αναδεικνύεται το έργο του ποιητή, αλλά και ο τόπος καταγωγής του.

Οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν την 1η Μαΐου, ημέρα γέννησης του Γιάννη Ρίτσου (1/5/1909) και θα διαρκέσουν ως τις 15 Σεπτεμβρίου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της νομαρχίας Λακωνίας, «η πρόταση, που κατατέθηκε στο Συμβούλιο, είναι φιλόδοξη και πρωτοπόρα και καταδεικνύει την αγωνία, αλλά και τον αγώνα για πνευματική ανάταση σε μια εποχή μηδενισμού, ισοπέδωσης των αξιών και λήθης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Στις εκδηλώσεις περιλαμβάνονται:

1. Έκθεση με θέμα «Εικαστικός Ρίτσος» στην οποία θα παρουσιαστεί αριθμός από τις πέτρες, τις ρίζες των καλαμιών και τις ακουαρέλες, που ζωγράφισε ο ποιητής. Η πλειονότητα των εκθεμάτων ευρίσκονται στο Μουσείο Μπενάκη το οποίο προτίθεται να τα διαθέσει για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

2. Προκήρυξη μουσικού διαγωνισμού μελοποίησης έργων Ελλήνων ποιητών, αφιερωμένων στον Γιάννη Ρίτσο υπό την αιγίδα της νομαρχίας Λακωνίας και του δήμου Μονεμβάσιας.

3. Η έκδοση πεντάγλωσσης «ανθολογίας» με το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Σονάτα του Σεληνόφωτος», που έχει μεταφραστεί στις γλώσσες Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική και Ιταλική. Η επιλογή του ποιήματος έγινε σε συνεργασία με την κ. Έρη Ρίτσου (κόρη του ποιητή) και την κ. Νινέτα Μακρυνικόλα του εκδοτικού οίκου «ΚΕΔΡΟΣ».

4. Πρόταση στα Ελληνικά Ταχυδρομεία για την έκδοση και την κυκλοφορία τριών γραμματοσήμων με θέμα την προσωπογραφία του ποιητή, τη Μονεμβασιά και την συνύπαρξη των δύο θεμάτων.

5. Συναυλία στο Σαϊνοπούλειο Θέατρο της Σπάρτης με τη συμμετοχή της Καμεράτας και άλλων μουσικών, καθώς και της χορωδίας της ΕΡΤ υπό την διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ, στην οποία θα παρουσιαστεί ο «Επιτάφιος» και άλλες συνθέσεις σε στίχους του Γιάννη Ρίτσου.

Στις παράλληλες εκδηλώσεις της 100ετίας προτείνονται επίσης, καθιέρωση του μικρού φεστιβάλ της Λακωνίας, έκθεση γελοιογραφίας του Στάθη, μαθητικός διαγωνισμός καλλιτεχνικής φωτογραφίας για το βυζαντινό τοπίο της Λακωνίας από μαθητές των γυμνασίων και λυκείων του νομού Λακωνίας ή της Πελοποννήσου και έκδοση ανθολογίας με θέμα την ποίηση για την Μονεμβασία.

No comments: