Για το σύνολο του έργου τους
TO BHMA,Σχετικοί Σύνδεσμοι
Το βραβείο ποίησης στον Τίτο Πατρίκιο και το βραβείο πεζογραφίας στον Μένη Κουμανταρέα απένειμε η Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο του έργου τους, στη διάρκεια της καθιερωμένης πανηγυρικής συνεδρίας, στην οποία φέτος ξεχώρισε η επιβράβευση του ανθρωπισμού.
«Ποτέ δεν είναι οι μέρες ποιητικές και ακριβώς γι΄αυτό χρειάζεται η ποίηση. Και όσο λιγότερο ποιητικές είναι τόσο πιο κόντρα πρέπει να πηγαίνεις», δήλωσε ο Τίτος Πατρίκιος. Προβληματισμένος για τις ταραγμένες μέρες που βίωσε η Ελλάδα, δήλωσε ότι προσπαθεί να κατανοήσει τα γεγονότα «χωρίς έτοιμες ιδέες και χωρίς να θέλει να ταυτιστεί με τους νέους, παριστάνοντας τον δεκαεξάρι».
Για τον Μένη Κουμανταρέα, τα βραβεία «θα έπρεπε να τα παίρνουμε νέοι, να μας δίνουν αυτοπεποίθηση, λεφτά και κουράγιο. Θυμάμαι όμως, λέει ο Μένης Κουμανταρέας, «μολονότι βραβευμένο το δεύτερο βιβλίο μου, Το αρμένισμα, δικάστηκε επί χούντας τέσσερις φορές και παραλίγο να καεί. Το τελευταίο , Το σόου είναι των Ελλήνων, σκεπάζεται τώρα από τους καπνούς των δακρυγόνων και τα δάκρυα για τον χαμό ενός νέου ανθρώπου αλλά και από τον φριχτό πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Οπωσδήποτε είναι μελαγχολικό να σε βραβεύουν για το σύνολο του έργου σου. Σημαίνει ότι όπου να 'ναι σημαίνουν κι οι καμπάνες».
Αναλυτικά, η Ακαδημία Αθηνών στην καθιερωμένη πανηγυρική συνεδρία της απένειμε τα εξής βραβεία:
Τάξη των Θετικών Επιστημών
1. Bραβείο Κωνσταντίνου Κτενά, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, από τα έσοδα του κληροδοτήματος Ευθυμίας Μερτσάρη, για τη συγγραφή πρωτότυπης εργασίας ορυκτολογικού περιεχομένου, στους κ.κ. Ιωάννη Μπαζιώτη και Ευριπίδη Μπόσκο για την εργασία τους «Petrogenesis of ultramafic rocks from the ultrahigh-pressure metamorphic Kimi complex in Eastern Rhodope (N.E. Greece)».
2. Bραβείο Κωνσταντίνου Κτενά, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, από τα έσοδα του κληροδοτήματος Ευθυμίας Μερτσάρη, για τη συγγραφή πρωτότυπης εργασίας με την οποία προωθείται η γεωλογική γνώση του ελληνικού χώρου, στον κ. Θεόδωρο Στάμου για την εργασία του «Υποθαλάσσια Γεωφυσική έρευνα αρχαίου ναυαγίου πλησίον του ακρωτηρίου του Μαραθώνα».
3. Βραβείο Αικατερίνης Κέπετζη, εις μνήμην του συζύγου της ιατρού Νικολάου Κέπετζη, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, στην αριστούχο πτυχιούχο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ακαδημαϊκού έτους 2006-2007, στην κυρία Ελευθερία Κοροπούλη.
4. Τέσσερα (4) Βραβεία Δημητρίου Λαμπαδαρίου, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ το καθένα, για τους ικανότερους στο μάθημα της Γεωδαισίας, αποφοίτους Πολυτεχνικών Σχολών της ημεδαπής, ακαδημαϊκού έτους 2006-2007, στους:
α. κ. Χριστίνα Σταλιά, απόφοιτο της Σχολής Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου
β. κ. Αναστάσιο Γκοτζαμάνη, απόφοιτο του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών
γ. κ. Γεώργιο Ζιώγα, απόφοιτο του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Πολυτεχνικής Σχολής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
δ. κ. Νικόλαο Βλασταρά, απόφοιτο του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Πολυτεχνείου Κρήτης.
5. Βραβείο Δημητρίου Λαμπαδαρίου, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για ερευνητική εργασία στον κλάδο της Γεωδαισίας, στον κ. Χριστόφορο Κωτσάκη για την εργασία του «Least-squares collocation with covariance-matching constraints».
6. Βραβείο της Οικογενείας Λουκά Μούσουλου, εις μνήμην του ακαδημαϊκού Λ. Μούσουλου, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για πρωτότυπη ερευνητική εργασία στην Μεταλλειολογία - Μεταλλευτική, στον κ. Ηλία Σταμπολιάδη για την εργασία του «The evolution of a mineral liberation model by the repetition of a simple random breakage pattern».
7. Τέσσερα (4) Βραβεία Εμμανουήλ Μπενάκη , με χρηματικό έπαθλο 4.500 ευρώ το καθένα, για τη βράβευση πρωτοτύπων ερευνητικών εργασιών στα ακόλουθα θέματα: α) τη συστηματική εντόμων της Ελλάδας που αποτελούν αντικείμενα οικολογικού ενδιαφέροντος και δείκτη βιοποικιλότητας β) την ιστορική προέλευση αρτιγόνων ή απολιθωμένων ζωικών ειδών με μελέτη αλληλουχιών DNA γ) τη συστηματική αρθροπόδων της Ελλάδας σε ομάδα με γεωργικό ενδιαφέρον και δ) την αξιολόγηση καλλιεργημένων ποικιλιών φυτών στην Ελλάδα, στους:
α) κ. Ιωάννη Κούτση για την εργασία του: «Revision of the Turanana endymion species-group (Lycaenidae)»
β) κ. Νικόλαο Πουλακάκη για την εργασία του: «Ancient DNA forces reconsideration of evolutionary history of Mediterranean pygmy elephantids».
γ) κ. Γεώργιο Θ. Παπαδούλη για την εργασία του: «Phytoseiidae of Greece and Cyprus (acari: mesostigmata)» και
δ) κ. κ. Ανδρέα Ι. Καραμάνο, Γαρυφαλλιά Οικονόμου και Ανδρέα Παπασταύρου για το βιβλίο τους: «Evaluating Yield Responses to Water Stress and Drought Resistance Mechanisms of 20 Local Bread and Durum Wheat Landraces».
8. Βραβείο Οικογενείας Ιωάννου Βλυσίδη, εις μνήμην Αντιγόνης Βλυσίδη, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για τη βράβευση πρωτότυπης ερευνητικής εργασίας ιατρικού περιεχομένου, στον Ιωάννη Χατζηζήση για την εργασία του: «Localization of High - Risk Coronary Atherosclerotic Plaques on the basis of a Low Endothelial Shear Stress: An Intravascular Ultrasound And Histopathology Natural History Study».
9. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον κ. Μιχάλη Καρανδεινό, για το βιβλίο του «Ποσοτικές Οικολογικές Μέθοδοι - Από την Θεωρία στην Πράξη» (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλεια 2007).
Τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών
1. Αργυρό μετάλλιο , μετά θάνατον, στον ομότιμο καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου Δημήτρη Ζ. Σοφιανό, για το σύνολο της επιστημονικής του προσφοράς.
2. Βραβείο Λάμπρου Πορφύρα, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, που αφορά στη βράβευση Έλληνα λυρικού ποιητή, στον κ. Γεώργιο Βέη για την ποιητική του συλλογή με τίτλο «Λεπτομέρειες κόσμων» (Ύψιλον/ βιβλία, 2006).
3. Βραβείο εις μνήμην Γιάννη Παπαϊωάννου, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για τη βράβευση Έλληνα συνθέτη ο οποίος έχει συμβάλει στην ανάπτυξη της σοβαρής ελληνικής μουσικής, στον κ. Φίλιππο Τσαλαχούρη.
4. Βραβείο Ελένης Τιμ. Μυκονίου, εις μνήμην των γονέων της Ανδρομέδας και Τιμολέοντος Μυκονίου, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, απονεμόμενο σε αριστούχο διπλωματούχο πιανίστα, στην κυρία Κριστίν-Άνη Τοκατλιάν.
5. Βραβείο Διονυσίου Κοκκίνου, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για την καλύτερη επιστημονική ιστορική μελέτη Έλληνος συγγραφέως, στον κ. Παναγιώτη Φ. Χριστόπουλο για το βιβλίο του με τίτλο «Νικολάου Σπηλιάδου ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ, ήτοι Ιστορία της Επαναστάσεως των Ελλήνων» (Ινστιτούτο Ανάπτυξης Χαρίλαος Τρικούπης, Αθήνα 2007).
6. Βραβείο Ελένης και Πάνου Ψημένου, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για εκδεδομένο έργο που αναφέρεται στην Νεοελληνική Ιστορία ή Φιλολογία από το 1669 μέχρι σήμερα, στον κ. Νικόλαο Μπακουνάκη για το βιβλίο του «Μια στιγμή της Ευρώπης στην Ελλάδα του 19ου αιώνα. Ο λόγος, η εικόνα, ο μύθος του Ανδρέα Ρηγόπουλου» (Εκδόσεις ΠΟΛΙΣ, 2008).
7. Έπαθλο Μιχαήλ και Ιωάννου Κατσαρά, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για δημοσιευμένη, εντός της τελευταίας πενταετίας, εργασία Βυζαντινής Φιλολογίας, στην κα Μαρίνα Δετοράκη, για το βιβλίο της «Le martyre de Saint Arethas et de ses compagnons» (BHG 166). Edition critique, etude et annotation. College de France - CNRS. Centre de Recherche d’ histoire et civilisation de Byzance. (Paris 2007).
8. Βραβείο Γεωργίου Π. Οικονόμου, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ για την βράβευση έργου αναφερομένου σε θέματα αρχαιολογικά ή ιστορικά της Μακεδονίας, στον κ. Παντελή Νίγδελη για το βιβλίο του: «Επιγραφικά Θεσσαλονίκεια» (Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου, Θεσσαλονίκη, 2006).
9. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, που αφορά στη βράβευση του καλυτέρου έργου κλασσικής φιλολογίας -ελληνικής ή λατινικής - δημοσιευμένου εντός της τελευταίας πενταετίας, στον κ. Ανδρέα Μαρκαντωνάτο, για το βιβλίο του «Oedipus at Colonus: Sophocles, Athens and the World» (Walter de Gruyter, Berlin 2007).
10. Βραβείο Μαρίας Σ. Θεοχάρη, αθλοθετούμενο από το Ίδρυμα «Περικλής Σ. Θεοχάρης», για πρωτότυπη επιστημονική μελέτη με θέμα από την βυζαντινή ή μεταβυζαντινή περίοδο, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, οίκοθεν, στην κα Χαρά Κωνσταντινίδη για το βιβλίο της με τίτλο «Ο Μελισμός. Οι συλλειτουργούντες ιεράρχες και οι άγγελοι - διάκονοι μπροστά στην αγία τράπεζα με τα τίμια δώρα ή τον ευχαριστιακό Χριστό» (Βυζαντινά Μνημεία 14, Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., Εκδόσεις Π. Κυριακίδη, Θεσσαλονίκη 2008).
11. Βραβείο του Συνδέσμου των εν Αττική Λακεδαιμονίων, σύμφωνα με τους όρους της διαθήκης του Ηλία Σαρ. Κατσίχτη, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για την βράβευση πρωτότυπης επιστημονικής μελέτης, δημοσιευμένης ή ανέκδοτης, με θέμα από την ιστορία της Αρχαίας Σπάρτης, στον κ. Μιλτιάδη Μιχαλόπουλο για την μελέτη του: «Εις το όνομα του Λυκούργου. Η άνοδος και η πτώση του επαναστατικού σπαρτιατικού κινήματος (243-146 π.Χ.)».
12. Βραβείο Αυρηλίας Κομνηνού, εις μνήμην της κόρης της Μαίρης Κομνηνού -Αναγνωστοπούλου, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για την βράβευση ανεκδότου έργου αρχαιολόγου-συγγραφέα, ηλικίας έως 40 ετών, στην κυρία Βασιλική Γ. Σταματοπούλου, για την μελέτη της με τίτλο: «Όπλον. Η αργολική ασπίδα και η τεχνολογία της».
13. Δύο (2) Βραβεία του Κέντρου Ερεύνης των Νεοελληνικών Διαλέκτων και Ιδιωμάτων - ΙΛΝΕ της Ακαδημίας Αθηνών, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ το καθένα, στους Δημήτριο Ι. Τσιουρή, Σταυρούλα Δ. Τσιουρή και Αθανασία Δ. Τσιουρή, για την ανέκδοτη συλλογή γλωσσικού υλικού «Η γλώσσα της Δρακότρυπας Αγράφων. Γραμματική - Λεξιλόγιο» και Χρήστο Κολλερό για την ανέκδοτη συλλογή γλωσσικού υλικού «Λημνιακό γλωσσικό ιδίωμα».
14. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, στην κυρία Jacqueline Καραγιώργη για το βιβλίο της «Κύπρις, η Αφροδίτη της Κύπρου. Αρχαίες πηγές και αρχαιολογικές μαρτυρίες» (Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη, Λευκωσία 2007).
15. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον ζωγράφο - χαράκτη κ. Χριστόδουλο Γκαλτέμη, για το σύνολο της καλλιτεχνικής του δημιουργίας.
16. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον ζωγράφο - χαράκτη κ. Τάκη Κατσουλίδη, για το σύνολο της καλλιτεχνικής του δημιουργίας.
17. Έπαινος, οίκοθεν, στον κ. Κωνσταντίνο Κοτσίλη, για την προσφορά σημαντικότατης νομισματικής συλλογής στο Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας.
18. Έπαινος, οίκοθεν, στον κ. Χάρη Καραμπαρμπούνη για το βιβλίο του «Δια της Διπλωματικής οδού. Το ιστορικό και θεσμικό πλαίσιο διαμόρφωσης του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών (Εκδόσεις Ι. Σιδέρης, 2007).
Ίδρυμα Πέτρου Χάρη
1. Βραβείο μυθιστορήματος, με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ, στην κυρία Δήμητρα Κολλιάκου για το βιβλίο της «Θερμοκρασία δωματίου».
Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη
1. Βραβείο δοκιμίου, με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ, στον κ. Διονύσιο Μαγκλιβέρα , για το βιβλίο του «Η ζωή ως διαδρομή».
2. Βραβείο παιδικής λογοτεχνίας, με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ, στην κυρία Μαρία Πυλιώτου, για το βιβλίο της «Μ’ αγαπάς; Σ’ αγαπώ!!!».
3. Βραβείο ποιήσεως, με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ, στον κ. Τίτο Πατρίκιο, για το σύνολο του ποιητικού του έργου και
4. Βραβείο πεζογραφίας, με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ, στον κ. Μένη Κουμανταρέα, για το σύνολο του έργου του.
Τάξη των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών
1. Χρυσό Μετάλλιο στο Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων (Ε.Σ.Ε.) με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 100 χρόνων αξιολογότατης εθνικής και κοινωνικής δραστηριότητας.
2 Βραβείο του Ιδρύματος Καθηγητού Πανεπιστημίου Χαραλάμπους Γ. Σεπεντζή, εις μνήμην του καθηγητού ΠανεπιστημίουΧαρ. Γ. Σεπεντζή, με χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ, για την καλύτερη δημοσιευμένη, εντός της τελευταίας διετίας, επιστημονική μελέτη με αντικείμενο την Οικονομική Επιστήμη , στον κ. Πρόδρομο - Ιωάννη Προδρομίδη, για την εργασία του «A regional analysis of declared incomes in Greece». (Centre of Planning and Economic Research, Studies 63, 2006 σελ. 118)
3. Βραβείο του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Σ. Καψάσκης», εις μνήμην Κων. Καψάσκη, με χρηματικό έπαθλο 15.000 ευρώ, που αφορά στην καλύτερη δημοσιευμένη, εντός της τελευταίας τριετίας, εργασία με θέμα το τραπεζικό σύστημα και η ελληνική οικονομία, στον κ. Χρήστο Δεσύλλα για το βιβλίο του: «Η τράπεζα των φτωχών, το Monte di Pieta της Κέρκυρας (1630-1864)» (Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, Αθήνα 2006).
4. Βραβείο του Ιδρύματος Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθανασίου Μπότση, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, στον κ. Στρατή Δ. Ταρίνα για το βιβλίο του «Ο Ελληνικός Τύπος της Πόλης, Α΄ μέρος - Εφημερίδες» (Εκδόσεις ΗΧΩ, Πόλη 2007).
5. Βραβείο Ιπποκράτους Καραβία, με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ για μελέτη με θέμα «Στοιχεία χωροταξίας και πολεοδομίας στους διαλόγους του Πλάτωνος», στον κ. Χρήστο Μπαλόγλου για την ανέκδοτη μελέτη του «Στοιχεία χωροταξίας και πολεοδομίας στους διαλόγους του Πλάτωνος».
6. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον Σύλλογο «Δωδεκανησιακή Μέλισσα» για την μακρόχρονη κοινωνική του προσφορά.
7. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον Ελβετό οδοντίατρο κ. Julien Grivel και έπαινο στον επίσης Ελβετό συνάδελφό του κ. Alain Morgantini για το ανθρωπιστικό τους έργο και την πολυετή προσφορά τους σε πάσχοντες από τη νόσο Hansen συμπολίτες μας.
8. Έπαινο, οίκοθεν, στο επιστημονικό περιοδικό «Νομοθεσία Ι.Κ.Α.».
9. Έπαινο, οίκοθεν, στον κ. Μιχάλη Τσιρώνη, για το βιβλίο του «Η Ολυμπιακή έκδοση 1906».
10. Έπαινο, οίκοθεν, στον Πρωτοπρεσβύτερο κ. Ιωάννη Διώτη, για την εκδοτική και δημοσιογραφική του προσφορά και ιδιαίτερα για την επανέκδοση του ιστορικού έργου του J.P. Migne «Ελληνική Πατρολογία».
11. Έπαινο, οίκοθεν, στην κοινωνική λειτουργό κυρία Αναστασία Τσιακάλου, για την πολυετή ανθρωπιστική της δραστηριότητα και προσφορά.
12. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στην Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή, για να τιμηθούν όλοι οι Έλληνες αθλητές και αθλήτριες που συμμετέχουν και αγωνίζονται σε παραολυμπιακούς αγώνες, με πίστη στις ανθρώπινες αξίες, υπερνικώντας τα σωματικά εμπόδια.
13. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον δημοσιογράφο και βουλευτή κ. Άρη Σταθάκη, για τη μακρόχρονη συμβολή του στην ενημέρωση του κοινού στα ευαίσθητα θέματα της σωστής οδικής συμπεριφοράς και οδικής ασφάλειας.
14. Βραβείο εις μνήμην Μαυρικίου Αντωνίου Καζέ και Φανής χήρας Μ.-Αντ. Καζέ, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για βράβευση Έλληνα που διακρίθηκε για πράξη ανθρωπισμού και κοινωνικής αρετής, στον Πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου, ιερέα στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στον Κολωνό και ιδρυτή της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Κιβωτός του Κόσμου», για το εξαιρετικό εθελοντικό του έργο που επιτελεί για τα άπορα και εγκαταλελειμμένα παιδιά.
15. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον Oliver Zammit, πατέρα του δολοφονηθέντος νεαρού Αυστραλού Doujon Zammit το καλοκαίρι στη Μύκονο, για τη φιλαλληλία και τον ευγενή ανθρωπισμό του.
No comments:
Post a Comment