Friday, March 27, 2009

"Poetix", ένα νέο περιοδικό για την ποίηση - από τον Ντίνο Σιώτη

  • Ενα νέο εξαμηνιαίο περιοδικό αποκλειστικά για την ποίηση ζητεί την προσοχή των αναγνωστών. Ονομάζεται «Poetix», που σημαίνει ποιητική και συναποτελείται από δύο λέξεις, poet και ix. Σύμφωνα με τον διευθυντή του, ποιητή Ντίνο Σιώτη, «σημαίνουν και συμβολίζουν τον άγνωστο ποιητή, ο οποίος κάπου εκεί έξω, μακριά από το αθηναϊκό κράτος της ποίησης, μακριά από το τετράγωνο Ομόνοια - Σύνταγμα - Κολωνάκι - Εξάρχεια, στη Δράμα ή στο Ζάγκρεμπ, στη Βαγδάτη ή στην Μπογκοτά, στο Τόκιο ή στη Νέα Υόρκη ακούει τον παλμό των πραγμάτων, αφουγκράζεται τον ρυθμό της Ιστορίας αλλά και της εποχής του, ακούει το σφυγμό της μνήμης και του αίματός του μεταπλάθοντάς τον σε ποίηση». Διευθύντρια σύνταξης είναι η φιλόλογος Ειρήνη Δάγλα-Πολίτη, την επιμέλεια έχει αναλάβει ο συγγραφέας Κυριάκος Αθανασιάδης και τον σχεδιασμό η Μαρία Ζαχαριουδάκη («Gutenberg»). Η ετήσια συνδρομή ανέρχεται σε 34 ευρώ (εσωτερικού) και 68 ευρώ (εξωτερικού).
  • Ο Ντίνος Σιώτης κατά την παρουσίαση του πρώτου τεύχους εκτίμησε ότι η ποίηση «είναι απαξιωμένη τις τελευταίες δεκαετίες από τα ΜΜΕ, όμως με λίγα και σωστά μέτρα μπορεί να επανέλθει στη δημόσια συζήτηση και να κερδίσει την αγάπη του κοινού».
  • Στη συνέχεια τόνισε ότι το νέο περιοδικό «καλωσορίζει την ανατρεπτική φύση της ποίησης και θα έχει πάντα χώρο για άγνωστους ποιητές δίπλα στις δοκιμασμένες φωνές». Στο πρώτο τεύχος συνεργάζονται οι Νάνος Βαλαωρίτης, Γιάννης Βαρβέρης, Νατάσα Χατζιδάκι, Σωτήρης Κακίσης, Χρίστος Ρουμελιωτάκης, Θανάσης Τριαρίδης, Γιάννης Ευσταθιάδης και Λιάνα Σακελλίου. Από τις ξένες φωνές ξεχωρίζουν οι ποιητές: ο σερβικής καταγωγής Αμερικανός Τσαρλς Σίμικ, ο Κροάτης Νταμίρ Σόνταν, ο Κουβανός Ρομπέρτο Φερνάνδες Ρεταμάρ, ο Αμερικανός Τσαρλς Ράιτ.

No comments: