Wednesday, March 11, 2009

Ο Ομπάμα υποψήφιος των Book Awards

  • Σπάνια το όνομα Αμερικανού προέδρου να συνδυάστηκε τόσο πολύ με βιβλία και συγγραφείς όσο αυτό του Μπαράκ Ομπάμα. Τον περασμένο Μάιο φωτογραφήθηκε να βηματίζει στο αεροδρόμιο της Μοντάνα, έχοντας στα χέρια του το «The Post-American World» του Φαρίντ Ζακαράια, αλλά και πολύ πριν από την άφιξή του στον Λευκό Οίκο, ο τότε γερουσιαστής Ομπάμα είχε τη φήμη του βιβλιοφάγου – κι όχι μόνον του αναγνώστη πολιτικών μελετών. Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι ο τωρινός Αμερικανός πρόεδρος ηγείται των υποψηφίων των φετινών βρετανικών Book Awards, με δύο υποψηφιότητες: η μία είναι το πολιτικό του μανιφέστο «Τολμώ να ελπίζω» (κυκλοφορεί στη χώρα μας από τις εκδόσεις Πόλις) και το άλλο, το «Dreams from My Father». Και τα δύο βιβλία έγιναν bestseller στη Μεγάλη Βρετανία την προηγούμενη χρονιά – που, πολιτικά μιλώντας, ήταν η χρονιά του.
  • Το δεύτερο βιβλίο είχε εκδοθεί το 1995 και στην ουσία είναι η ιστορία της ζωής του. Ενα εξομολογητικό κείμενο που αποκαλύπτει πολλά για τον άνθρωπο Ομπάμα. Το βιβλίο έχει ενταχθεί στην κατηγορία για το βραβείο της καλύτερης βιογραφίας και συναγωνίζεται άλλα βιογραφικά πονήματα με θέμα τους βίους ανθρώπων όπως οι Τζ. Μπάλαρντ, Ντον Φρεντς, Πολ Ο’ Γκρέιντι κ.ά.
  • Το «Τολμώ να ελπίζω» έχει θέσει τον Ομπάμα υποψήφιο για το βραβείο του συγγραφέα της χρονιάς. Οι άλλοι υποψήφιοι είναι ισχυρά ονόματα: Σεμπάστιαν Μπάρι, Ρόουζ Τρεμέιν, Αραβιντάντ Αντιγκά (περσινό βραβείο Booker). Οι νικητές θα ανακοινωθούν σε ειδική τελετή στο Λονδίνο στις 3 Απριλίου.

No comments: