- Στους συγγραφείς και τον κόσμο «έριξε» ουσιαστικά την ευθύνη για την ανάπτυξη του βιβλίου και της ανάγνωσης στη χώρα(!) ο υπουργός Πολιτισμού, Α. Σαμαράς, μιλώντας στην τελετή απονομής των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων (15/3).
- Υποσχέθηκε (σ.σ. για πολλοστή φορά από όλες τις κυβερνήσεις του δικομματισμού) ότι «θα» εξαγγείλει «μια συνολική πολιτική στο χώρο του βιβλίου», γιατί «σημασία δεν έχει μόνο πόσα δίνουμε ως πολιτεία για την πολιτική βιβλίου», αλλά «πώς αξιοποιούνται οι επιδοτήσεις αυτές, πόσο πιάνουν τόπο τα χρήματα των φορολογουμένων»! Φυσικά πρόκειται για «εικονική πραγματικότητα», αφού οι κρατικές επιδοτήσεις δεν επαρκούν ούτε καν για τις διεθνείς εκθέσεις βιβλίου, για να μη θυμίσουμε το χάλι των σχολικών βιβλιοθηκών...
- Τα βραβεία που απονεμήθηκαν είναι τα εξής: Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας: Κώστας Γεωργουσόπουλος (για όλο το έργο του). Ποίησης: Δήμητρα Χριστοδούλου («Λιμός»). Διηγήματος: Ευγενία Φακίνου («Φιλοδοξίες κήπου»). Μυθιστορήματος: Γιώργος Λεονάρδος («Ο τελευταίος Παλαιολόγος»). Δοκιμίου - κριτικής: Βαγγέλης Αθανασόπουλος («Το ποιητικό τοπίο του 19ου και 20ού αιώνα»). Χρονικού - μαρτυρίας: Βασίλης Τζανακάρης («Δακρυσμένη Μικρασία 1919-1922: Τα χρόνια που συντάραξαν την Ελλάδα»). Μετάφρασης ελληνικής λογοτεχνίας σε ξένη γλώσσα: Ντέιβιντ Κόνολι (ανθολογία ποιημάτων του Ν. Εγγονόπουλου με τίτλο «Ωραίος σαν Ελληνας»). Μετάφρασης ξένης λογοτεχνίας στα ελληνικά: Μαρία Παπαδήμα (Μπερνάρντο Σοάρες, ψευδώνυμο του Πεσσόα «Το βιβλίο της ανησυχίας»). Παιδικού λογοτεχνικού βιβλίου: Λίτσα Ψαραύτη («Η σπηλιά της γοργόνας») και Βασίλης Παπαθεοδώρου («Χνώτα στο τζάμι»). Εικονογράφησης παιδικού βιβλίου: Μαρία Μπαχά (Χρήστου Μπουλώτη «Οταν η πασχαλίτσα συνάντησε Ελέφαντα») και Ζωή Κιτοπούλου (Αυγής Παπάκου «Μια φορά και έναν καιρό»). Βιβλίου γνώσεων για παιδιά: Σοφία Γιαλουράκη («Τα πορτρέτα του Φαγιόν και η μυστηριώδης μις Τζούλια») και Νένα Κοκκινάκη («Πηνελόπη Δέλτα - η ζωή της σαν παραμύθι»). Το βραβείο περιοδικού μοιράστηκε στα περιοδικά «Νέα Εστία» και «Λέξη».
No comments:
Post a Comment