Thursday, March 12, 2009

Οι συγγραφείς βραβεύουν Δημ. Ραυτόπουλο

  • ΒΡΑΒΕΥΣΗ Η περυσινή βραβευμένη, η καθηγήτρια Σόνια Ιλίνσκαγια, παρέδωσε το ετήσιο βραβείο «Διδώ Σωτηρίου» της Εταιρείας Συγγραφέων στον κριτικό και θεωρητικό της λογοτεχνίας Δημήτρη Ραυτόπουλο. Η εκδήλωση έγινε την Τρίτη το βράδυ στον πολυχώρο Public της Πλατείας Συντάγματος, εγκαινιάζοντας έτσι τη συνεργασία της Εταιρείας Συγγραφέων με το Public.
  • Ενα συμβολικό έπαθλο, φιλοτεχνημένο από τον γλύπτη Θόδωρο, είναι το ετήσιο βραβείο που απονέμει η Εταιρεία κάθε χρόνο σε ανθρώπους που έχουν αφήσει έντονα τα σημάδια τους στην πορεία της νεοελληνικής γραμματείας και λογοτεχνίας. Για πρώτη φορά, σε ανάλογη εκδήλωση, μήνυμα έστειλε ο υπουργός Πολιτισμού, Αντώνης Σαμαράς. «Ο κ. Ραυτόπουλος έχει ήδη καταξιωθεί στη συνείδηση της πνευματικής Ελλάδας από την “Επιθεώρηση Τέχνης” προδικτατορικά και τον “Ηριδανό” μεταδικτατορικά, από τις επιφυλλίδες του, από το μεταφραστικό του έργο, από τα δοκίμιά του και τα βιβλία του. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά το τμήμα Φιλολογίας του ΑΠΘ, μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, όταν του απένειμε τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα “σε καιρούς αισθητικής και κριτικής ανυποληψίας υψώνει ανάστημα ήθους”».
  • Στην αρχή της εκδήλωσης, ο γενικός γραμματέας της Εταιρείας, Γιώργος Ξενάριος, ανέφερε ότι είναι το πρώτο Δ.Σ. της Εταιρείας που δεν πήρε ούτε μια δραχμή επιχορήγηση από το υπουργείο Πολιτισμού. Ετσι, στράφηκαν προς τον ιδιωτικό τομέα για την αναζήτηση χορηγιών και στο Public θα φιλοξενηθούν πολλές εκδηλώσεις της Ε.Σ., με επόμενη αυτή της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, στις 21 Μαρτίου. Ο Δ. Ραυτόπουλος από τη μεριά του χάρηκε το βραβείο του, με φίλους, ομοτέχνους κι ένα ποτήρι κρασί. [Ολγα Σελλα, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 12/03/2009]

No comments: