Thursday, March 19, 2009

Επιστολή Ψυχάρη προς Καλομοίρη στο σφυρί



  • Χειρόγραφα του συγγραφέα του «Ταξιδιού» Γιάννη Ψυχάρη (1854-1929) και του μουσικοσυνθέτη του «Πρωτομάστορα» και του «Δαχτυλιδιού της μάνας» Μανώλη Καλομοίρη (1883-1962) δύσκολα ανακαλύπτονται. Ενα επιστολικό δελτάριο του Ψυχάρη προς τον Καλομοίρη θα δημοπρατηθεί σήμερα και αύριο (7 μ.μ.), στην 94η Δημοπρασία Σπανίων Βιβλίων Ελλήνων Βιβλιοφίλων, που οργανώνει η «Βιβλιοφιλία» του Κώστα Σπανού (Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, Ακαδημίας 23). Συνολικά θα «βγουν στο σφυρί» 1.103 βιβλία.
http://www1.rizospastis.gr/getImage.do?size=medium&id=5117&format=.jpg
  • Η επιστολή με χρονολογική ένδειξη «10 του Φλεβάρη 1909», αποστέλλεται από το Παρίσι στο Χάρκοβο. Ο Γιάννης Ψυχάρης έχει ήδη διαδεχθεί από το 1904 τον Εμίλ Λεγκράν στη Διεύθυνση της Σχολής Ανατολικών Γλωσσών. Ο Μανώλης Καλομοίρης, μετά τις μουσικές σπουδές του στη Βιέννη έχει εγκατασταθεί στο Χάρκοβο της Ουκρανίας (1906-1910), όπου διδάσκει πιάνο. Η επιστολή διαθέτει παιχνιδιάρικο ύφος, καθώς αφαιρεί το γράμμα «μ» από τις λέξεις συμφωνία και σύμφωνος. Ετσι, οι δύο λέξεις «αποσυντονίζονται» νοηματικά και ακούγονται ως συφωνία και σύφωνος. Η επιστολή είναι κατεστραμμένη στο πάνω και στο κάτω αριστερό μέρος, γιατί κάποιος έκοψε τα γαλλικά γραμματόσημα. Ολόκληρο το κείμενο του δελτάριου:
  • «10 του Φλεβάρη 1909, Φίλε Καλομοίρη, Βιαστικά- επειδή το χειμώνα δεν αδειάζω να γράφω γράμματα. Βέβαια πως το μ της συμφωνία μεγάλη αμαρτία δεν είναι' μα πιο σωστό, χωρίς μ, αφού αφτό μόλις ακούγεται και αφού λέμε σύφωνος, συφωνία. Λοιπόν και για τη συνείδηση, που λες πιο αναπαφτικό. Το γράμμα του δασκάλου* θα το κρατήσω α μου το δώσει την άδεια, επειδή θα πω κιόλας στο ερχόμενο τόμο "Ρ.κ.Μ." **, Ε', 2 μέρος, να δημοσιεύσω ένα δύο από κείνα που λέει- δίχως εννοείται να πω τ' όνομά του. Κι' από το δικό σου σκόπελο να βάλω την αρχή, α δε σου κακοφαίνεται. ...δικός σου Ψυχάρης».
Το * είναι πιθανότατα ο ποιητής Κωστής Παλαμάς, ενώ το ** το βιβλίο του Ψυχάρη «Ρόδα και Μήλα».
  • ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΑΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 19/03/2009

No comments: