Friday, March 20, 2009

ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΓΛΩΣΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ - ΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ»: Η γλώσσα ως κοινωνικό προϊόν

  • Ξεκίνησε χτες το τριήμερο συνέδριο του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας

  • Τη σχέση των εικαστικών καλλιτεχνών με τη γλώσσα και τη γραφή επιχειρεί να προσεγγίσει το τριήμερο πανελλαδικό συνέδριο, με θέμα «Γλώσσα ελληνική - Γραφή και Τέχνη», που ξεκίνησε χτες τις εργασίες του στο κατάμεστο μέγαρο της παλιάς Βουλής. Πρόκειται για μια ακόμη σημαντική πολιτιστική διοργάνωση του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, στην οποία συμμετέχουν γνωστοί γλωσσολόγοι, φιλόλογοι, ιστορικοί, αρχαιολόγοι, διευθυντές μουσείων κ.ά.
  • Χαιρετίζοντας τις εργασίες του συνεδρίου εκ μέρους του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ, η Ρίτα Νικολαΐδου, αναφέρθηκε στη σχέση της γλώσσας με την κοινωνία καθώς «η ίδια η γλώσσα είναι κοινωνικό προϊόν». «Δεν υπάρχουν ασθενείς γλώσσες», σημείωσε «αλλά κοινωνίες που ανίατα νοσούν». Παρατήρησε πως δεν πρέπει η γλώσσα να ταυτίζεται με τη γραφή «όχι μόνο γιατί ο προφορικός λόγος προηγείται, αλλά κυρίως, γιατί αν περιοριστούμε στη γραφή, ελλοχεύει ο κίνδυνος να ξεχάσουμε το ζωντανό φορέα της γλώσσας, τον άνθρωπο και να γίνουμε φορμαλιστές». Αναφερόμενη, εξάλλου, στο τι εννοεί η ΕΕ με την «πολυγλωσσία», τόνισε ότι «αυτό που πρεσβεύει είναι οι σύγχρονες ανάγκες των πολυεθνικών μονοπωλίων, οι ελευθερίες μετακίνησης εργατικού δυναμικού, υπηρεσιών, προϊόντων και κεφαλαίου. Ολα γίνονται εμπόρευμα και χάνουν την αληθινή τους αξία».
  • Στο χαιρετισμό της, η πρόεδρος του ΕΕΤΕ, Αννα Μοσχονά - Καλαμάρα, σημείωσε πως το συνέδριο «θα γίνει η πολύτιμη τράπεζα κατάθεσης της απόπειρας, από μέρους των εισηγητών, να φωτιστούν δεσμοί αόρατοι ανάμεσα στη νοητική λειτουργία και τις κορυφαίες μορφές επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων όπως η γλώσσα, η γραφή και η τέχνη, αλλά και να διερευνηθούν προοπτικές για το αύριο». Ακολούθησε εισήγηση της οργανωτικής επιτροπής από την πρόεδρο, Ντιάνα Αντωνακάτου και ομιλίες των: Χριστόφορου Χαραλαμπάκη, Χρίστου Μπουλώτη, Ασπασίας Παπαδοπεράκη, Πέτρου Θέμελη, Αγαμέμνονα Τσελίκα, Μιχάλη Μερακλή.
  • Παραβρέθηκε η βουλευτής του ΚΚΕ, Εύα Μελά και χαιρέτισαν οι βουλευτές, Αννα Φιλίνη (ΣΥΝ) και Αδωνις Γεωργιάδης (ΛΑ.Ο.Σ.), καθώς και ο διευθυντής του Βυζαντινού Μνημείου, Δ. Κωνστάντιος και ο Ιωάννης Μαζαράκης - Αινιάν (Ιστορική Εθνολογική Εταιρεία).
  • Σήμερα μιλούν: Βασιλική Δερουκάκη, Πέννυ Γκέκα, Αγγελος Καλογερόπουλος, Παναγιώτης Μπερεδήμας, Γιώργης Βαρλάμος, Κώστας Αναγνωστόπουλος, Γιόρκα Νικολάου, Γιώργος Γυφτοδήμος, Αγγέλικα Κοροβέση, Πολυξένη Κασδά, Μαρία Καραχρήστου, Δημήτρης Νικολιάνος, Eλένη Γκλίνου, Νίκος Ζίας, Σαράντος Ι. Καργάκος, Ναυσικά Πανσελήνου, Νίκος Μοσχονάς, Ντόρα Ηλιοπούλου - Ρογκάν, Παναγιώτης Τέτσης.
  • Κυριακή: Νίκος Κακαδιάρης, Ελένη Κατηφόρη, Θεολόγος, Απόστολος Πετρίδης, Mάνος Στεφανίδης, Τάκης Κατσουλίδης, Χρίστος Παπαδάκης, Λάζαρος K. Kωνσταντινίδης, Βίκυ Τσαλαματά, Κωνσταντίνος Λάβδας, Δημήτριος Αρβανίτης, Παναγιώτης Χαρατζόπουλος, Γιάννης Καρλόπουλος, Πέτρος Ζουμπουλάκης, Διονύσης Βαλάσης, Φωτεινή Καϊμάκη, Κώστας Λαμπρόπουλος, Μαίρη Σχοινά, Eμμανουήλ Mαυρομμάτης, Τάκης Παρλαβάντζας.

No comments: