Thursday, March 12, 2009

«Ούτε σοφοί ούτε δημοψηφίσματα κρίνουν τη λογοτεχνική αξία»

  • Ο κριτικός Δημήτρης Ραυτόπουλος στα 85 του χρόνια δεν έχει χάσει τρία στοιχεία τα οποία χαρακτήριζαν την προσωπικότητά του από τότε που ήταν νέος: την κριτική του ευστοχία, την ιδεολογική ευθικρισία του και το χιούμορ του. Μ' αυτά τα γνώριμα «όπλα» αντέδρασε όταν η πανεπιστημιακός Σόνια Ιλίνσκαγια του παρέδωσε το φετινό βραβείο «Διδώ Σωτηρίου» -δεν συνοδεύεται από χρηματικό ποσόν- που έχει θεσμοθετήσει η Εταιρεία Συγγραφέων. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε προχθές βράδυ στο «Public» του Συντάγματος, που ήταν και χορηγός.
  • Ο συνιδρυτής του περιοδικού «Επιθεώρηση Τέχνης» και διευθυντής του περιοδικού «Ηριδανός» παραλαμβάνοντας το βραβείο -έργο του γλύπτη Θόδωρου- δεν μίλησε για τον εαυτό του, αλλά για τη Διδώ Σωτηρίου.
  • «Είναι διπλή τιμή αυτή που μου γίνεται. Στο πρόσωπό μου βραβεύεται η κριτική μου και η ελληνική πεζογραφία, που και οι δύο έρχονται από τη δεκαετία του '60», ήταν τα πρώτα λόγια του, με τη συγκίνηση καθρεφτισμένη στα μάτια του. Την υπόλοιπη ομιλία του την αφιέρωσε εξ ολοκλήρου στη συγγραφέα των «Ματωμένων χωμάτων». «Είναι το κορυφαίο έργο της Διδώς Σωτηρίου, το οποίο προέρχεται από την πεζογραφική ευφορία της δεκαετίας του '60. Εξακολουθεί να διαβάζεται περισσότερο, ακόμη και από τους νέους», είπε.
Ο Δημήτρης Ραυτόπουλος παραλαμβάνει το βραβείο «Διδώ Σωτηρίου» από τη Σόνια Ιλίνσκαγια
  • Η συνέχεια ήταν συναρπαστική. «Η αξία ενός λογοτεχνικού έργου δεν αποφασίζεται σε δημοψήφισμα, ούτε είναι απόφαση ενός σοφού. Δεν κρίνεται από την ορθοδοξία ούτε από την ανορθοξία του», σημείωσε. Και η κατάληξη του Δημήτρη Ραυτόπουλου ήταν μια εκ των υστέρων κριτική αποτίμηση των «Ματωμένων χωμάτων». «Δεν είναι έργο πρωτοποριακό, ούτε έργο-σταθμός. Είναι ένα μεγάλο βιβλίο, το οποίο είναι γραμμένο με δοκιμασμένο πεζογραφικό υλικό και πιστό στη νομιμότητα της λογοτεχνικής τεχνικής. Η Διδώ Σωτηρίου στήνει ένα μνημείο ανθρωπιάς εν μέσω ολέθρου, δηώσεως, σφαγής και προσφυγιάς».
  • Προηγουμένως, ο πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Θανάσης Βαλτινός προσφώνησε τον τιμώμενο, εξαίροντας «τη γενναιότητα του πνεύματός του, την άγρυπνη συγκίνησή του και την εξαιρετικά ενημερωμένη σχέση του με το τι συμβαίνει εκτός Ελλάδας». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην αγωνιστική δράση του Δημήτρη Ραυτόπουλου. «Κουβαλάει ουλές τραυμάτων από αγώνες που δεν έχει μετανιώσει», είπε για το αριστερό παρελθόν του σπουδαίου κριτικού.
  • Τη βραδιά άνοιξε ο γενικός γραμματέας της εταιρείας Γιώργος Ξενάριος, ο οποίος θύμισε ότι το σωματείο δεν έχει πάρει την τελευταία διετία ούτε ευρώ από το υπουργείο Πολιτισμού. Μάλιστα, τόνισε ότι «σε αντίξοες πολιτισμικές συνθήκες και λόγω της σύμβασης του Google, ο δρόμος που χαράζει η Εταιρεία είναι ένας συγκερασμός της ιστορικής μνήμης μ' εκείνο το καινούργιο που έρχεται».
  • Το μέλος του δ.σ. Αργυρώ Μαντόγλου παρουσίασε το φετινό ημερολόγιο της εταιρείας που είναι αφιερωμένο στη γυναικεία γραφή, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Υπογραφή γυναικών» («Ελληνικά Γράμματα»). Η επιλογή, σε συνεργασία με τον Κώστα Κατσουλάρη, υπάκουσε στο σκεπτικό: «Παράθεση αποσπασμάτων από έργα Ελληνίδων πεζογράφων στα οποία να αποτυπώνονται γυναικείοι χαρακτήρες, προβάλλοντας τις μεταβολές στον τρόπο που η γυναίκα βλέπει τις ομόφυλές της μέσα στον χρόνο». Την επιμέλεια του τόμου υπογράφει η Ελένη Κεχαγιόγλου και τα εικαστικά έργα η Κλεοπάτρα Μουρσελά. *
  • Του ΒΑΣΙΛΗ Κ. ΚΑΛΑΜΑΡΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/03/2009

No comments: