Monday, March 16, 2009

Λογοτεχνικά παράδοξα


Λογοτεχνικά παράδοξα

Στο ιστορικό μέγαρο Παρνασσός, απ’ όπου πριν από 50 χρόνια ξεκίνησε ο θεσμός, πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ η απονομή των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας 2008 από τον υπ. Πολιτισμού κ. Αντώνη Σαμαρά. Μία απονομή που επιφύλασσε «παραδοξότητες» εκ μέρους της επιτροπής και δικαιολογημένες αιχμές από την καταξιωμένη μυθιστοριογράφο Ευγενία Φακίνου [φωτο], η οποία βραβεύτηκε με το Βραβείο Διηγήματος για τη μοναδική συλλογή διηγημάτων της «Φιλοδοξίες Κήπου» (Καστανιώτης). Η κυρία Φακίνου σχολίασε παραλαμβάνοντας το βραβείο της: «Ζούμε σε μια παράδοξη εποχή. Οι Κινέζοι αγοράζουν αμερικανικά ομόλογα.

Ο Καντάφι χαρίζει δύο καμήλες στον Μπερλουσκόνι. Ευσεβείς ιερομόναχοι τζογάρουν στο χρηματιστήριο παραμονές Χριστουγέννων κι εγώ, μια κατεξοχήν μυθιστοριογράφος, παίρνω το πρώτο μου Κρατικό Βραβείο… για διήγημα. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά την επιτροπή γι’ αυτή τη βράβευση. Ελπίζω κάποτε να πάρω και για μυθιστόρημα. Αλλά -για να χρησιμοποιήσω τη φράση του Ιπποκράτη- “Ο βίος βραχύς, η τέχνη μακρά, ο δε καιρός οξύς”».
  • «Διορθωτική κίνηση»

Σε θέση αμηχανίας η επιτροπή, με ένα σύντομο σημείωμα, που διάβασε η δημοσιογράφος και μέλος της επιτροπής Λώρη Κέζα, μίλησε για «αναδρομική και διορθωτική κίνηση» στην απουσία της επίσημης πολιτείας από την τριαντάχρονη πορεία της συγγραφέως δώδεκα μυθιστορημάτων.
Από την άλλη μεριά, τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία «άνοιξαν» φέτος για πρώτη φορά την πόρτα τους και σε έναν άλλο καταξιωμένο από το κοινό συγγραφέα, τον Γιώργο Λεονάρδο, με το Βραβείο Μυθιστορήματος για το βιβλίο «Ο τελευταίος των Παλαιολόγων» (Λιβάνης). Ο Γιώργος Λεονάρδος, μιλώντας στον ΕΤ, θυμήθηκε τα πρώτα μυθιστορήματα που διάβαζε όταν ήταν παιδί και πίστευε ότι οι συγγραφείς τους ήταν «μικροί θεοί». Οπως είπε, «σιγά σιγά μου δημιουργήθηκε η φιλοδοξία να γίνω κι εγώ ένας μικρός θεός. Αυτό το βραβείο μου δίνει την ικανοποίηση ότι πραγματοποίησα το όνειρό μου ανεξάρτητα αν πέτυχα ή δεν πέτυχα».

  • Aξιοποίηση

Ο υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε στην ανησυχία που επικρατεί για την υποχώρηση του γραπτού λόγου έναντι των ηλεκτρονικών μέσων και τόνισε ότι δεν συμμερίζεται την απαισιοδοξία. Την ίδια στιγμή αναφέρθηκε και στην ανάγκη «το βιβλίο να προσαρμοστεί» και παρατήρησε ότι «σημασία δεν έχει μόνο πόσα δίνουμε ως Πολιτεία για την πολιτική βιβλίου. Σημασία έχει πώς αξιοποιούνται οι επιδοτήσεις αυτές, πόσο πιάνουν τόπο τα χρήματα των φορολογουμένων».

  • Τα βραβεία

▪ Ειδική τιμητική βράβευση δόθηκε στο συγγραφέα παιδικού βιβλίου Δημήτρη Μανθόπουλο, ο οποίος για «γραφειοκρατικά κωλύματα», όπως σχολίασε ο κ. Σαμαράς, βρέθηκε εκτός καταλόγου των βραβευμένων.

▪ Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του στον Κώστα Γεωργουσόπουλο.

Βραβείο Ποίησης στη Δήμητρα Χριστοδούλου για το βιβλίο «Λιμός» (Νεφέλη).

Βραβείο Δοκιμίου Κριτικής στον Βαγγέλη Αθανασόπουλο για το βιβλίο «Το ποιητικό τοπίο του 19ου και 20ού αιώνα» (Καστανιώτης).
Βραβείο Χρονικού - Μαρτυρίας στον Βασίλη Τζανακάρη για το βιβλίο «Δακρυσμένη Μικρασία, 1919 -1922» (Μεταίχμιο).

Βραβείο Μετάφρασης στον David Connolly για έργο ελληνικής λογοτεχνίας σε ξένη γλώσσα «Ωραίος σαν Ελληνας» (Υψιλον).

Βραβείο Μετάφρασης ξένης λογοτεχνίας στη Μαρία Παπαδήμα «Το βιβλίο της ανησυχίας» του Μπερνάρντο Σοάρες (Φερνάντο Πεσόα) (Εξάντας).

  • ΚΡΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Από το Υπουργείο Πολιτισμού, ανακοινώθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου, που αφορούν στις εκδόσεις 2007, στα οποία κατέληξε η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου από τον κατάλογο των υποψηφίων για βράβευση έργων. Τα βραβεία έχουν ως εξής:

  • Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού βιβλίου

Το Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού βιβλίου απονέμεται εξ ημισείας και κατά πλειοψηφία στην κα Λίτσα Ψαραύτη, για το βιβλίο με τίτλο «Η σπηλιά της γοργόνας» εκδ. Πατάκης και στον κο Βασίλη Παπαθεοδώρου για το βιβλίο με τίτλο «Χνότα στο τζάμι», εκδ. Κέδρος.

  • Βραβείο Εικονογράφησης Παιδικού βιβλίου

Το Βραβείο Εικονογράφησης Παιδικού βιβλίου απονέμεται εξ ημισείας ομόφωνα στην κα Μάρια Μπαχά, για τη εικονογράφηση του βιβλίου με τίτλο «Όταν η πασχαλίτσα συνάντησε ελέφαντα», εκδ. Λιβάνη και κατά πλειοψηφία στην κα Ζωή Κυτοπούλου για την εικονογράφηση του βιβλίου με τίτλο «Μια φορά και έναν καιρό».

  • Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά

Το Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά απονέμεται εξ ημισείας και κατά πλειοψηφία στην κα Σοφία Γιαλουράκη για το βιβλίο με τίτλο «Τα πορτρέτα του Φαγιούμ και η μυστηριώδης μις Τζούλια», εκδ. Ερευνητές και στην κα Νένα Κοκκινάκη για το βιβλίο με τίτλο «Πηνελόπη Δέλτα - Η ζωή της σαν παραμύθι», εκδ. Αγκυρα .

  • ΠΑΠΑΜΙΧΑΛΗ ΕΛΠΙΔΑ, Ελεύθερος Τύπος, Δευτέρα, 16.03.09

No comments: