- «Ενδιαφέρον. Καλό είναι να βλέπει κανείς τον ΜακΓιούαν, τον Ροθ, τον Ρούσντι και την Ατγουντ να μη συμπεριλαμβάνονται και να υπάρχει αρκετό νέο αίμα...». Να πώς σχολίασε επισκέπτης της ιστοσελίδας του Διεθνούς Βραβείου Μπούκερ τη βραχεία λίστα που δημοσιεύτηκε χθες και φιλοξενεί 14 συγγραφείς από 12 χώρες. Ανάμεσά τους υπάρχουν βέβαια και διάσημοι.
- Ο Αυστραλός Πίτερ Κάρεϊ πήρε το Μπούκερ το 1988 για το «Οσκαρ και Λουσίντα» και το 2001 για την «Αληθινή Ιστορία της Συμμορίας Κέλι». Αυτή τη φορά βλέπει το όνομά του στον κατάλογο των υποψηφιοτήτων για το ακόμα πιο εκλεκτικό βραβείο, που δεν αφορά μόνον αγγλόφωνους συγγραφείς αλλά και λογοτέχνες που έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, και απονέμεται κάθε δύο χρόνια για το σύνολο του έργου και όχι για συγκεκριμένο βιβλίο συνοδευόμενο από 60.000 λίρες (συν 15.000 για τον μεταφραστή στα αγγλικά). Εχει έως τώρα δοθεί στον Αλβανό Ισμαήλ Κανταρέ (2005) και στον Νιγηριανό Τσίνουα Ατσέμπε (2007).
Ο Ιταλός Αντόνιο Ταμπούκι είναι ένας από τους 14 συγγραφείς από 12 διαφορετικές χώρες που διεκδικούν το βραβείο το οποίο έχουν ήδη πάρει ο Κανταρέ και ο Ατσέμπε
- Για την ανακοίνωση του φετινού νικητή θα περιμένουμε έως τα μέσα Μαΐου. Αλλά εν τω μεταξύ βλέπουμε στη βραχεία λίστα και άλλους πολύ γνωστούς και πολυμεταφρασμένους (και στα ελληνικά) όπως τον Περουβιανό Μάριο Βάργκας Λιόσα, τον ινδικής καταγωγής, κάτοχο του Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2001, Β.Σ. Ναϊπόλ, τον ιταλικής καταγωγής και πορτογαλικής συνείδησης Αντόνιο Ταμπούκι, την Αμερικανίδα Τζόις Κάρολ Οουτς και την Καναδή Αλις Μουνρό.
- Μαζί τους και λιγότερο γνωστοί αλλά όχι λιγότερο αξιόλογοι συγγραφείς. Ο 83χρονος Ινδός Μαχασβέτα Ντεβί, ο 60χρονος Κροάτης Ντουμπράφκα Ουγκρεσιτς («Μουσείο της άνευ όρων Συνθηκολόγησης», στον «Καστανιώτη»), η 66χρονη Ρωσίδα Λουντμίλα Ουλίτσκαγια («Ψέματα των γυναικών», «Η Μήδεια και τα παιδιά της» και «Χαρούμενη κηδεία» επίσης στον «Καστανιώτη»), ο 85χρονος Αμερικανός Ιβάν Σ. Κόνελ, μυθιστοριογράφος, ποιητής, διηγηματογράφος και γνωστός από τη, βασισμένη σε διήγημά του, ταινία του Αϊβορι «Ο κύριος και η κυρία Μπριτζ», ο 78χρονος Αμερικανός Ε.Λ. Ντοκτόροου («Το βιβλίο του Ντάνιελ», στις εκδόσεις «Πόλις»), ο 63χρονος Σκώτος Τζέιμς Κέλμαν, Μπούκερ του '94 για το «How late it was, how late», ο εβραϊκής καταγωγής 83χρονος Τσέχος Αρνοστ Λάστιγκ και ο 71χρονος Κενυάτης Νγκουγκι Βα Τιονγκ Ο.
- «Εχουμε διαβάσει όλοι βιβλία συγγραφέων τους οποίους δεν είχαμε καν ακούσει, κι όμως αποδείχτηκαν από τα καλύτερα που διαβάσαμε ποτέ. Αναρωτιέμαι, λοιπόν, ποιοι άλλοι σπουδαίοι βρίσκονται εκεί έξω αλλά δεν έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά», σχολίασε η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής και συγγραφέας, βραβευμένη με Πούλιτζερ, Τζέιν Σμάιλι.
No comments:
Post a Comment