Thursday, March 26, 2009

Ομοιος ομοίω...

Κι αυτά... Την εποχή που ζούσε με ψωμί, μουστάρδα και ουίσκι ο Ουελμπέκ διάβαζε και έγραφε για τον Λάβκραφτ

Την εποχή που ζούσε με ψωμί, μουστάρδα και ουίσκι ο Ουελμπέκ διάβαζε και έγραφε για τον Λάβκραφτ
  • «Η ζωή είναι γεμάτη πόνο και απογοήτευση. Σε τι ωφελεί λοιπόν να γράφει κανείς καινούργια ρεαλιστικά μυθιστορήματα; Ζούμε σε μια πραγματικότητα όπου γνωρίζουμε, σε γενικές γραμμές, τι έχει και τι δεν έχει σημασία, κι έτσι δεν έχουμε καμία όρεξη να μάθουμε περισσότερα». Ο Μισέλ Ουελμπέκ, ο συγγραφέας της «Πλατφόρμας» και των «Στοιχειωδών Σωματιδίων», ξεκινάει με βίαιο τρόπο το δοκίμιό του για τον Χάουαρντ Φίλιπς Λάβκραφτ. Κάτω από τον τίτλο «Εναντίον του Κόσμου, Εναντίον της Ζωής» (Εκδόσεις της Εστίας - Μετάφραση Βασίλη Πατσογιάννη), σχεδιάζει το πορτρέτο αυτού του «ξεπερασμένου αντιδραστικού πουριτανού», που χλεύαζε την πρόοδο, τη δημοκρατία και την ελευθερία και έστηνε με τη φαντασία του ένα παραληρηματικό σύμπαν τρόμου.
  • Ο Ουελμπέκ έγραψε το ολιγοσέλιδο κείμενο το '91, πριν δημοσιεύσει τη ζοφερή «Επέκταση του Πεδίου της Πάλης», με την οποία εισέβαλε στη γαλλική λογοτεχνία. Είναι η εποχή που ζούσε με ψωμί, μουστάρδα και ουίσκι σε ένα άδειο διαμέρισμα με μόνη διακόσμηση δύο αφίσες του Ιγκι Ποπ και του Ζακ Σιράκ. Τότε ξεκίνησε τη μονογραφία για τον Λάβκραφτ, του οποίου το έργο τον συνάρπαζε από τα δεκάξι του χρόνια.
  • «Αν αγαπάς τη ζωή δεν διαβάζεις. Ούτε πας σινεμά», σημειώνει ο Ουελμπέκ. «Ο,τι κι αν λένε, το καλλιτεχνικό σύμπαν είναι για εκείνους που έχουν βαρεθεί τη ζωή». Κι ο Λάβκραφτ την είχε σιχαθεί από τα δεκαοκτώ του χρόνια, όταν, έπειτα από έναν νευρικό κλονισμό, κλείστηκε σπίτι για μια δεκαετία. Καθώς η ζωή τον αφήνει αδιάφορο επινοεί το δικό του τρομακτικό, φρικαλέο σύμπαν και με μια εντυπωσιακή στρατηγική, όπου το σκοτάδι κάνει την εμφάνισή του από την αρχή. Ο Λάβκραφτ αντλεί από την αρχαιολογία, τη λαογραφία και τη φυσιολογία των ζώων για να περιγράψει τα αλλόκοτα πλάσματα των διηγημάτων του. Και περιγράφει με ψυχρό κλινικό τρόπο αδιανόητα τερατόμορφα όντα, που έρχονται από άφατους κόσμους, όπως στο «Κάλεσμα του Κθούλου» ή στη «Σκιά πάνω από το Ινσμουθ».
  • Αυτός ο μισάνθρωπος, αντιδραστικός και μισαλλόδοξος έγινε ένας από τους κορυφαίους Αμερικανούς συγγραφείς του 20ού αιώνα. «Κατάφερε να μετατρέψει την αηδία του για τη ζωή σε μια δραστική εχθρότητα», καταλήγει με θαυμασμό ο Ουελμπέκ.
  • Ετσι τελειώνει το δοκίμιό του για τον Λάβκραφτ λίγο πριν επιτεθεί και ο ίδιος, με αντίστοιχο μένος, στον κόσμο με όπλα τα δικά του αιρετικά μυθιστορήματα.
* Αύριο στις 8.00 μ.μ. στην Αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, με αφορμή το βιβλίο του Μισέλ Ουελμπέκ, πραγματοποιείται εκδήλωση για τον Λάβκραφτ. Μιλούν οι Μάκης Πανώριος, Θεόδωρος Γρηγοριάδης και Δημήτρης Βανέλλης, ενώ ο Δημήτρης Παναγιωτάτος παρουσιάζει αποσπάσματα ταινιών βασισμένων στο έργο του.
  • ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 26/03/2009

No comments: