Friday, September 12, 2008

Αισιοδοξία για τον κόσμο του βιβλίου από την Εκθεση της Φρανκφούρτης

Πέντε εβδομάδες πριν από την έναρξη της Έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης (15-19/10), παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου το πρόγραμμα και οι βασικοί άξονές της. Οπως επισήμανε ο διευθυντής της, Γίργκεν Μπόος, ο οποίος χρησιμοποίησε έναν όρο από την επικοινωνία, «content» (περιεχόμενο, αλλά και πληροφόρηση και εμπειρία που σχετίζονται με το ακροατήριο), για να καταδείξει τη διαχρονικότητα του θεσμού, «στο επίκεντρο της Eκθέσεις βρίσκονται οι άνθρωποι και οι ιδέες». Από την (μάλλον τεχνοκρατική, αλλά και εμφανώς αισιόδοξη) ομιλία του δεν έλειψαν οι αναφορές στις ευρύτερες τεχνολογικές εξελίξεις, από το e-book μέχρι το i-pod, που προσδίδουν άλλη διάσταση στην ανάγνωση, καθώς και οι νέες εκδοτικές στρατηγικές (books-on-demand, Espresso Book Machines, «αυτόματα, στο μέγεθος των ΑΤΜ, μόνο που αντί για χρήματα θα παρέχουν βιβλία»). Οι εκτιμήσεις είναι θετικές, οι προβλέψεις αισιόδοξες. Ο κλάδος ανθεί, το αναγνωστικό κοινό διευρύνεται, οι «αγορές του μέλλοντος», πρωτίστως η κινεζική, ανοίγουν συνεχώς, όπως διαπιστώνει στη συνέχεια ο Μπόος, που θεωρεί ότι η ψηφιοποίηση και η πρόσβαση όλο και περισσότερων νοικοκυριών στις νέες τεχνολογίες διευκολύνει την ανάπτυξη του κλάδου. Η μουσική και η εκπαίδευση αποτελούν, σύμφωνα με τον ομιλητή, βασικές προϋποθέσεις για τις ευρύτερες εξελίξεις, στον χώρο της μόρφωσης.

Από την ομιλία δεν έλειψε φυσικά και η φετινή «τιμώμενη χώρα», η Τουρκία, που προβάλλει με το μότο «Συναρπαστικά πολύχρωμη», και στοχεύει «να κινήσει την περιέργεια για μια άγνωστη λογοτεχνία». Οι γείτονες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εκθεσης, έχουν ήδη ετοιμάσει 350 τίτλους, με νέες ως επί το πλείστον μεταφράσεις, εκ των οποίων το ένα τέταρτο αφορά τη λογοτεχνία, και θα εκπροσωπηθεί με περίπου 100 εκδοτικούς οίκους και 250 συγγραφείς. Παράλληλα, θα διεξαχθεί και διεθνές συμπόσιο με θέμα «Φαντασιακή Ανατολή-Φαντασιακή Δύση. Διαπολιτισμική σκέψη», ενώ αναμένεται να παρευρεθούν σε εκδηλώσεις μεγάλα ονόματα, όπως ο Γκ. Γκρας, ο Ο. Παμούκ, ο Α. Μαλούφ, ο Φ. Σλέντορφ κ. ά.

Το επιπλέον «καινούργιο» δεν είναι παρά κάτι «ήδη παλιό»: ένας κόμβος στο Διαδίκτυο, αποκλειστικά αφιερωμένος στην ιστορία της Εκθεσης και τα 60 χρόνια λειτουργίας της σημαντικότερης Εκθεσης στον χώρο των εκδόσεων και των βιβλίων.

No comments: