Monday, September 15, 2008

Ανακαλύφθηκαν σπάνιες ηχογραφήσεις της Αγκάθα Κρίστι

Αγνωστες για πάνω από 40 χρόνια


Λονδίνο. Μια συλλογή σπάνιων ηχογραφήσεων της Αγκάθα Κρίστι, οι οποίες δεν έχουν δει ποτέ το φως της δημοσιότητας, ανακαλύφθηκαν στο Ντέβον από τον εγγονό της διάσημης συγγραφέως. Σε αυτές μιλά για τη δουλειά και τη ζωή της, αλλά δυστυχώς όχι για το περιστατικό εξαφάνισής της το 1926.

Οι ηχογραφήσεις αποτελούν σπάνια ντοκουμέντα, μιας και η φωνή της είναι καταγεγραμμένη σε ελάχιστες συνεντεύξεις. Οι ηχογραφήσεις έχουν συνολική διάρκεια 13 ώρες και ανακαλύφθηκαν από τον εγγονό της σε ένα χαρτονένιο κουτί στο παλιό σπίτι της Αγκ.Κρίστι στο Τορκουάι.

Σύμφωνα με το BBC, η ηχογράφηση έγινε τη δεκαετία του 1960 και θα χρησιμοποιούνταν για την αυτοβιογραφία της που δημοσιεύτηκε τελικά μετά το θάνατό της. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά στοιχεία σε αυτές που εξετάζουν σε βάθος τόσο τη ζωή, όσο και το έργο της διάσημης συγγραφέως βιβλίων μυστηρίου. Η Αγκάθα Κρίστι μιλά για το πως συνέλαβε την ιδέα της Μις Μαρπλ: «Η Μις Μαρπλ εισήλθε τόσο ήσυχα στη ζωή μου που δεν πρόσεξα καν την παρουσία της».

Η συγγραφέας συνέλαβε την Αγκάθα Κρίστι ως «μια γριά γεροντοκόρη που ζει σε ένα χωριό, ο τύπος της γριάς γεροντοκόρης που θα έκανε παρέα με τη γιαγιά μου... ηλικιωμένες γυναίκες σαν αυτές που έβλεπα στο ξενοδοχείο του Σάουθ Κένζινγκτον και ηλικιωμένες γυναίκες σαν αυτές που έβλεπα στα χωριά που πήγαινα να ζήσω σαν κοριτσάκι», δηλώνει.

Σε αυτές της ηχογραφήσεις εξηγεί επίσης γιατί δεν βάζει τους δύο διάσημους ήρωές της να συναντηθούν ποτέ. «Είμαι σίγουρη ότι δεν θα τους άρεσε να συναντηθούν καθόλου» λέει. Και εξηγεί: «Ο Ηρακλής Πουαρό, ένας γνήσιος εγωιστής, δεν θα ήθελε να του διδάξει τη δουλειά του ή να του κάνει υποδείξεις μια ηλικιωμένη γεροντοκόρη».

Ωστόσο η Αγκάθα Κρίστι δεν μιλάει καθόλου για τη διάσημη εξαφάνισή της που έλαβε χώρα το 1926. Όταν ο σύζυγός της Αρτσι της ζήτησε διαζύγιο, η Αγκάθα Κρίστι έφυγε από το σπίτι με το αμάξι, το οποίο εγκατέλειψε στο δρόμο και πήρε τρένο για το Χάρογκεϊτ του Γιορκσάιρ, όπου διέμεινε σε ξενοδοχείο με το όνομα κυρία Νιλ (το όνομα της ερωμένης του συζύγου της).

Εκεί πέρασε 12 ημέρες, χωρίς να δώσει σημεία ζωής, πίνοντας τσάι, απολαμβάνοντας θεραπείες ομορφιάς και τραγουδώντας στο ψυχαγωγικό πρόγραμμα του ξενοδοχείου. Την ίδια ώρα οι εφημερίδες έφτιαχναν σενάρια για την εξαφάνισή της... Δεν είναι βέβαιο τι ακριβώς συνέβη εκείνες τις ημέρες, όμως η οικογένειά της θεωρεί ότι έπαθε νευρικό κλονισμό. Η Αγκάθα Κρίστι πέθανε στις 12 Ιανουαρίου του 1976.

No comments: