Wednesday, June 25, 2008

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ: «Η συγγραφή είναι μοναξιά, εσύ και ο εαυτός σου»

Επανέκδοση του βιβλίου του Περικλή Κοροβέση «Γύρω από το νησί η θάλασσα»

Μια βραδιά - γιορτή για τους φίλους του Περικλή Κοροβέση διοργάνωσαν οι εκδόσεις «Ποταμός» τη Δευτέρα το βράδυ στον κήπο του Βυζαντινού Μουσείου, με αφορμή την παρουσίαση της επανέκδοσης του μυθιστορήματός του «Γύρω από το νησί η θάλασσα». Πρόκειται για ένα βιβλίο γεμάτο τολμηρές σεξουαλικές φαντασιώσεις και γενναίες δόσεις αυτοσαρκασμού.
Ο Περικλής Κοροβέσης έγραψε, σε πρώτο πρόσωπο, το «Γύρω από το νησί η θάλασσα» για να καταγράψει την εικόνα της Ελλάδας στα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Με αχαλίνωτο και ενίοτε μαύρο χιούμορ ακολουθεί τις περιπέτειες ενηλικίωσης του Κώστα, φοιτητή του Πολυτεχνείου. Ενας άγουρος συναισθηματικά νέος, μπερδεμένος τόσο σε πολιτικό όσο και σε υπαρξιακό και συναισθηματικό επίπεδο, ο οποίος έρχεται αντιμέτωπος με τα αντικείμενα του πόθου του, εγκλωβισμένος στις παραλίες της Κεφαλλονιάς.
«Εκείνη την περίοδο πιστεύαμε ακόμα στην επανάσταση, στη δημοκρατία, αν και είχε ήδη διαμορφωθεί μια κοινωνία καταναλωτική που ήταν ισχυρότερη από εμάς. Το βιβλίο είναι η καταγραφή αυτής της ήττας. Αντί να βλέπουμε τα προβλήματά μας ως απελευθέρωση, τα ζούσαμε ως ενοχές», δήλωσε ο ίδιος.
Συγγραφέας, ποιητής, δημοσιογράφος και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κοροβέσης χαρακτήρισε τη συγγραφή ως «μορφή αυνανισμού». «Είσαι εσύ και ο εαυτός σου, χωρίς επικοινωνία. Συνεπώς τα βιβλία είναι προϊόντα μοναξιάς. Μηνύματα σε μπουκάλια που δεν φέρουν καμία απάντηση».
Για το συγγραφέα και το βιβλίο του μίλησαν ο δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης και ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αριστείδης Μπαλτάς, ο οποίος έκανε λόγο για την «εντιμότητα» του φίλου του, Περικλή Κοροβέση, και για τις ομοιότητές του με τον ήρωα του βιβλίου.

[ΦΑΡΑΖΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ, Ελεύθερος Τύπος, 25.06.08]

No comments: