Sunday, June 8, 2008

ΜΠΡΕΧΤ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ


ΑΦΗΓΗΜΑ

Το μοναδικό μυθιστόρημα που έγραψε ο κορυφαίος γερμανός ποιητής και θεατρικός συγγραφέας κυκλοφορεί σε αναθεωρημένη επανέκδοση με αφορμή τα 110 χρόνια από τη γέννησή του

Μισός και πλέον αιώνας πέρασε από τον θάνατο του Μπέρτολτ Μπρεχτ και 110 χρόνια από τη γέννησή του, και η φήμη του δεν έχει τρωθεί όπως άλλων συγγραφέων που είτε από πεποίθηση είτε από φόβο ή απλό συμφέρον δεν στράφηκαν εναντίον των πολιτικών καθεστώτων της Ανατολικής Ευρώπης μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η εξήγηση για αυτό το φαινομενικά παράδοξο γεγονός είναι απλούστερη των όποιων ερμηνειών: ο Ρίλκε και ο Μπρεχτ υπήρξαν οι δύο μεγαλύτεροι ποιητές του γερμανόφωνου κόσμου τον 20ό αιώνα. Η Ελενα Βάιγκελ ήταν η μόνη που είπε κάποτε πως δίχως τον Κουρτ Βάιλ ο Μπρεχτ δεν θα ήταν τίποτε. Σήμερα ωστόσο ο οιοσδήποτε θα μπορούσε κάλλιστα να ισχυριστεί πως ακόμη και αν δεν είχε γράψει έστω και ένα από τα θεατρικά του έργα ο Μπρεχτ θα ήταν εξίσου μεγάλος ποιητής.




Ο Μπέρτολτ Μπρεχτ στις 30 Οκτωβρίου 1947 στην Ουάσιγκτον, όπως εμφανίστηκε ενώπιον της Επιτροπής Αντιαμερικανικών Ενεργειών την περίοδο των μακαρθικών διώξεων


Οτιδήποτε έγραψε αυτός ο μέγας Γερμανός δεν μπορεί να μας αφήσει αδιάφορους. Ξεχάστε τον διδακτισμό του και τη σχηματικότητα κάποιων έργων του. Ο Μπρεχτ είναι πάντα Μπρεχτ, ακόμη και όταν δεν βρίσκεται στις καλύτερες στιγμές του. Είναι ένας συγγραφέας που θέλεις να διαβάσεις όλο του το έργο. Ετσι, η επετειακή επανέκδοση του μοναδικού του μυθιστορήματος Οι δουλειές του κ. Ιουλίου Καίσαρος σε αναθεωρημένη μετάφραση με αφορμή τα 110 χρόνια από τη γέννησή του δείχνει την ευαισθησία απέναντι στο έργο του μεγάλου συγγραφέα αλλά και συμβάλλει στη γνωριμία του με μια νέα γενιά αναγνωστών. Ο Μπρεχτ είναι για όλες τις εποχές και όλες τις ηλικίες.

Το σκηνικό στο μυθιστόρημα είναι η αρχαία Ρώμη την εποχή του Ιούλιου Καίσαρα, αλλά ο Μπρεχτ τη χρησιμοποιεί για να σατιρίσει αγρίως τον σύγχρονο κόσμο των συμφερόντων, της καταπίεσης και της ανισότητας. Το μυθιστόρημα ωστόσο είναι κατ' ουσίαν μια σε βάθος ανάλυση του πλέγματος της εξουσίας σε όλες τις εποχές, της κοινωνίας που διαμορφώνει και της βαθιάς διάβρωσης που προκαλεί στις συνειδήσεις.

* Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στα βιβλιοπωλεία στις 17 τρέχοντος μηνός. [Α.Β., Το ΒΗΜΑ, 08/06/2008]

No comments: