Thursday, June 5, 2008

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ... ΒΑΝΔΑΛΟΥΣ

Μια πρωτότυπη τιμωρία περίμενε τους εφήβους οι οποίοι εισέβαλαν και κατέστρεψαν κατά τη διάρκεια πάρτι μία από τις οικίες του αμερικανού ποιητή Ρόμπερτ Φροστ στο Βερμόντ των ΗΠΑ: υποχρεώθηκαν, μεταξύ άλλων, να παρακολουθήσουν ειδικά μαθήματα για να διδαχθούν την ποίησή του.
«Αν αυτοί οι νέοι κατανοήσουν
καλύτερα ποιος ήταν ο Ρόμπερτ Φροστ και τη συνεισφορά του στην κοινωνία μας, θα σέβονται στο εξής περισσότερο την ξένη περιουσία και θα μάθουν επίσης κάτι από αυτή την εμπειρία» δήλωσε ο εισαγγελέας Τζον Κουίν εξηγώντας την απόφασή του. Ο καθηγητής- και βιογράφος του Φροστ- Τζέι Παρίνι δέχθηκε να αναλάβει τη διδασκαλία των βανδάλων. Το περιστατικό συνέβη στο Χόμερ Νομπλ Φαρμ στο Ρίπτον, όπου ο αμερικανός ποιητής πέρασε 20 και πλέον καλοκαίρια προτού πεθάνει το 1963. Η αγροικία, η οποία βρίσκεται σε ένα αδιέξοδο δρομάκι, είναι ανοιχτή τους θερινούς μήνες.

Τον περασμένο Δεκέμβριο ένας 17χρονος πρώην υπάλληλος του Κολεγίου αποφάσισε να κάνει πάρτι με μπίρες στην αγροικία. Μαζεύτηκαν περίπου 50 καλεσμένοι. Πολλοί άρχισαν να γίνονται βίαιοι καταστρέφοντας ό,τι έβρισκαν μπροστά τους. Οι ζημιές ανήλθαν σε 7.000 ευρώ. Δίωξη ασκήθηκε σε συνολικά 28 άτομα.

Η εικόνα “http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b5/Robert_Frost_NYWTS.jpg/460px-Robert_Frost_NYWTS.jpg” δεν μπορεί να προβληθεί επειδή περιέχει σφάλματα.

Ο Ρόμπερτ Φροστ (φωτο) γεννήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας στις 26 Μαρτίου 1874. Τιμήθηκε τέσσερις φορές με το βραβείο Πούλιτζερ. Πέθανε στη Βοστώνη στις 29 Ιανουαρίου 1963. Η ζωή του στιγματίστηκε από μεγάλες απώλειες: ο πατέρας του πέθανε από φυματίωση το 1885, η μητέρα του από καρκίνο το 1900, η νεότερη αδελφή του εισήχθη σε ψυχιατρική κλινική, όπως και η κόρη του Ιρμα. Ο ίδιος, η μητέρα του και η σύζυγός του έπασχαν από κατάθλιψη.

No comments: