Tuesday, June 3, 2008

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ο σχεδιασμός για την 6η Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης είναι ήδη έτοιμος. Τιμώμενη χώρα το 2008 θα είναι η Γερμανία και το θεματικό αφιέρωμα θα αφορά το βιβλίο ιστορίας. Η 5η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης πέρασε στην ιστορία την Κυριακή το βράδυ. Και ήταν ασφαλώς ένα σημαντικό σημείο στη μικρή, αλλά εύρωστη πορεία αυτής της νέας έκθεσης, που ήδη έχει εδραιωθεί στο χώρο του βιβλίου, και η οποία μπορεί να μας δείξει πόσα μπορούν να βελτιωθούν ακόμα. Στην αγορά του βιβλίου, στην αισθητική, στην επαγγελματική προώθηση, στην επαφή με τους ξένους εκδότες και τους ξένους αναγνώστες. Ενα σημαντικό γεγονός, για έναν σημαντικό τομέα του πολιτισμού, που αγνόησε, παντελώς, ο υπουργός Πολιτισμού, πηγαίνοντας στη Νότια Ελλάδα αντί στη Βόρεια, και προτιμώντας να στείλει μήνυμα στο συνέδριο του περιοδικού Highlights και όχι στα εγκαίνια της έκθεσης!
Κεντρικό σημείο της φετινής έκθεσης, ο θεσμός της τιμώμενης χώρας, αρχής γενομένης από τη Γαλλία. Ολα τα προηγούμενα χρόνια έρχονταν στην Εκθεση της Θεσσαλονίκης ξένοι συγγραφείς, αλλά αυτή τη φορά υπήρχε πλαίσιο. Ανάμεσά τους και ο γελοιογράφος Plantu, που έκανε ένα ζωντανό σόου, μιλώντας, σκιτσάροντας και τρελαίνοντας τις διερμηνείς που προσπαθούσαν να παρακολουθήσουν το ρυθμό του. Ο σταρ της έκθεσης, πάντως, δεν ήταν Γάλλος. Ηταν αναμφισβήτητα ο Βρετανός Τζόναθαν Κόου, ένας προσηνής και πανέξυπνος άνθρωπος, για την εκδήλωση του οποίου η αίθουσα «Μ. Καραγάτσης» φάνηκε μικρή. Σχεδόν δύο ώρες υπέγραφε βιβλία στο περίπτερο των εκδόσεων «Πόλις» μετά την εκδήλωση. Η πιο δημοφιλής ελληνική εκδήλωση ήταν, αναμφισβήτητα, της Σώτης Τριανταφύλλου. Αλλά και οι ευπώλητοι συγγραφείς των εκδόσεων «Ψυχογιός» (Λένα Μαντά, Πασχαλία Τραυλού) κινητοποίησαν μεγάλη μερίδα του κοινού, όχι όμως όση θα περίμενε κανείς από τα 100 χιλ. αντίτυπα.
Πάντως, δεν πρέπει να επιχαίρουμε που σε 4 μέρες στριμώχτηκαν 225 εκδηλώσεις! Γιατί ούτε όλες επιτυχημένες ήταν (και πώς θα μπορούσε άλλωστε) ούτε όλες ενδιαφέρουσες. Κι ούτε είχαν νόημα σε μια τέτοια έκθεση τα «ταχύρρυθμα» σεμινάρια δημιουργικής γραφής, τα οποία δεν συγκέντρωσαν μεγάλο ενδιαφέρον.Η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης είναι ήδη επιτυχημένος θεσμός, που χρειάζεται όμως πολλά ακόμα, εκτός «από τη διακόσμηση στο εσωτερικό», όπως συμβολικά είπε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΚΕΒΙ, Πέτρος Μάρκαρης... [Της Ολγας Σελλα, Η Καθημερινή, 3/6/2008]

No comments: