Thursday, June 12, 2008

ΕΦΥΓΕ Ο ΣΕΜΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΛΑΣΚΑΡΗΣ



Ο ποιητής Χρίστος Λάσκαρης, βραβευμένος πριν από ένα χρόνο με τη διεθνή διάκριση ποίησης «Καβάφης» από το «Ινστιτούτο Μελετών Ανατολικής Παράδοσης Μοχάμεντ Αλι» του Καΐρου, έφυγε χθες σε ηλικία 77 χρόνων.


Γεννημένος στο Χάβαρι Ηλείας, μεγάλωσε στην Πάτρα. Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία της Τρίπολης, αλλά δεν άσκησε ποτέ το επάγγελμα του δασκάλου. Ως τη συνταξιοδότησή του εργάστηκε στον Ασφαλιστικό Οργανισμό Αστικών Λεωφορείων Πατρών. Μερικά από τα βιβλία του είναι: «Απόγευμα προς βράδυ», «Δωμάτιο για έναν», «Να εμποδίσεις τις σκιές» («Γαβριηλίδης»). Συγκέντρωσε άπαντα τα ποιήματά του στον τόμο «Ποιήματα» («Γαβριηλίδης») το 2004. Εχει μεταφραστεί στα αγγλικά, τα γερμανικά, τα πολωνικά, τα πορτογαλικά και τα ισπανικά.

«Ανήκω στην καβαφική ποίηση και την Παλατινή Ανθολογία. Και μ' εκείνον που έχω κάποια συγγένεια και αγαπάω πολύ είναι ο Ουγκαρέτι, το ίδιο και ο Λι Μάστερς. Οπωσδήποτε μην παραλείψετε τον Καρυωτάκη», έλεγε ο Χρίστος Λάσκαρης για τους ποιητές που αγάπησε και τον επηρέασαν.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/06/2008

No comments: