Tuesday, June 3, 2008

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ

Το δημοτικό τραγούδι στην Πελοπόννησο και στην Αρκαδία

Την έκθεση με θέμα «Δημοτικά τραγούδια. Ιστορία - παράδοση - ταυτότητα», που οργανώνει το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, εγκαινιάζει αύριο, στις 8 το βράδυ, στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, παρουσία του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή.

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στην ιστορία, την παράδοση και την ταυτότητα του δημοτικού τραγουδιού, του κύριου μέσου συλλογικής μουσικής και ποιητικής δημιουργίας, έκφρασης, επικοινωνίας, μνήμης και παιδείας. Μέσα από το πολυποίκιλο υλικό της αναδεικνύεται ο τρόπος με το οποίο τα δημοτικά τραγούδια πλαισιώνουν τα έθιμα και τις τελετουργίες των εποχών του έτους (δωδεκαήμερο Χριστουγέννων, Αποκριές, κύκλος της Άνοιξης και του Πάσχα, θερινό ηλιοστάσιο κ.λπ.), αλλά και σηματοδοτούν τις αλλαγές και τα διάφορα στάδια της ζωής του ανθρώπου (γέννηση, γάμος, ξενιτιά, θάνατος).
Την επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Λάμπρος Λιάβας και την καλλιτεχνική ο Σταμάτης Ζάννος. Η έκθεση, στο χώρο του Ιδρύματος (Μητροπόλεως 1 και Φιλελλήνων) θα είναι ανοικτή για το κοινό καθημερινά 09.00 -20.00, το Σάββατο 09.00 -17.00 και την Κυριακή 09.00 -15.00, με ελεύθερη είσοδο.

No comments: