Ένας καινούργιος κόμβος που σχεδιάστηκε από την αρχή από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) ανεβαίνει σήμερα στο διαδίκτυο. Εμφανώς αναβαθμισμένος αισθητικά, τεχνικά και λειτουργικά, με νέα δομή και νέες θεματικές στην ίδια πάντα διεύθυνση (http://www.ekebi.gr/), ο κόμβος του ΕΚΕΒΙ γίνεται πιο δυναμικός, πλούσιος σε πληροφορίες και χρηστικός για βιβλιόφιλους, μελετητές και επαγγελματίες του βιβλίου.
Ο νέος κόμβος περιέχει ενότητες που ελκύουν την προσοχή:- Ημερολόγιο εκδηλώσεων: καταγράφονται όλες οι εκδηλώσεις που αφορούν το βιβλίο ανά την Ελλάδα. Η ανανέωση με καινούργιο υλικό γίνεται σε συνεργασία με τοπικούς φορείς (δήμους, ιδρύματα κ.ά.), εκδότες και βιβλιοπώλες.
- Αρχεία συγγραφέων σε ηλεκτρονική μορφή: Η δημιουργία αρχείων για τους συγγραφείς και η συνεχής ενημέρωσή τους είναι μια διαδικασία «ζωντανή» καθώς το προσφερόμενο υλικό συμπληρώνεται και επεκτείνεται συνεχώς. Τα αρχεία περιέχουν ταξινομημένα στοιχεία για περισσότερους από 250 Ελληνες συγγραφείς μέχρι στιγμής (με βιογραφικό, εργογραφία, κατάλογο μεταφράσεων των έργων τους, φωτογραφικό υλικό). Στα σχέδια του ΕΚΕΒΙ περιλαμβάνεται ο εμπλουτισμός των αρχείων με οπτικοακουστικό υλικό.
- Ψηφιοποίηση του περιεχομένου λογοτεχνικών περιοδικών: πρόκειται για αναδρομική ψηφιοποίηση του περιεχομένου ορισμένων σημαντικών περιοδικών κι επιθεωρήσεων λογοτεχνίας (προς το παρόν: Νέα Εστία, Οδός Πανός, Περίπλους, Πλανόδιον), που σε πολλές περιπτώσεις είναι σπάνιο και δυσεύρετο. Με αυτό το εργαλείο εξυπηρετούνται άμεσα ερευνητικοί και εκπαιδευτικοί σκοποί. [Η ενότητα θα είναι έτοιμη τους προσεχείς μήνες]
- Προβολή της ελληνικής ποίησης στο Διαδίκτυο: δημιουργείται δικτυακός τόπος ο οποίος περιλαμβάνει την ψηφιοποίηση σχετικών πολιτιστικών τεκμηρίων (έργων κλασικής, νεότερης και σύγχρονης ποίησης).
- Προγράμματα Ενίσχυσης Επαγγελματιών: καταγράφονται όλα τα προγράμματα του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (40 τον αριθμό) που εκπονήθηκαν και έχουν ενεργοποιηθεί με γνώμονα την ενίσχυση και την προώθηση συγγραφέων, μεταφραστών, βιβλιοπωλών, εκδοτών και βιβλιοθηκονόμων.
Χαρακτηριστικά δείγματα:
- «Δράσεις σε σχολεία» (εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη της βιβλιοφιλίας σε μαθητές)
- «Το εργαστήρι του βιβλίου» (κύκλοι σεμιναρίων για τη δημιουργία «φυτωρίου» μελλοντικών επαγγελματιών στον χώρο του βιβλίου)
- «Έλληνες συγγραφείς στο εξωτερικό» (οικονομική ενίσχυση σε συγγραφείς για ταξίδια και παρουσιάσεις μεταφρασμένων βιβλίων τους)
- «Συγγραφείς και αναγνώστες όλο και πιο κοντά» (στήριξη εκδηλώσεων-συναντήσεων του αναγνωστικού κοινού με συγγραφείς σε βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία)
- «Λέσχες Ανάγνωσης ενηλίκων & παιδιών» (ανάπτυξη 150 λεσχών ανά την Ελλάδα)
- «Ithaca on line» (αγγλόφωνο ηλεκτρονικό περιοδικό για την προώθηση της πρόσφατης εκδοτικής παραγωγής)
- «Διαδικτυακός τόπος της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης» (η επίσημη ιστοσελίδα της ΔΕΒΘ: http://www.thessalonikibookfair.com/)
- «Βιβλιονέτ» (ηλεκτρονική βάση δεδομένων βιβλιογραφικής αναζήτησης για περισσότερους από 130.000 τίτλους βιβλίων και 70.000 δημιουργούς: συγγραφείς, μεταφραστές, επιμελητές, επιμελητές σειράς, εικονογράφους, φωτογράφους, ζωγράφους, κ.ά.)
Ο αναβαθμισμένος κόμβος του ΕΚΕΒΙ αξιοποιεί, εξάλλου, τις προϋπάρχουσες παρεχόμενες υπηρεσίες της: υποδομή, στόχοι και δράσεις του ΕΚΕΒΙ, ευρωπαϊκά προγράμματα, διεθνείς εκθέσεις, φορείς και ενώσεις, συγγραφείς-εκδότες-βιβλιοδέτες-βιβλιοπώλες-βιβλιοθήκες, «Βιβλίο και παιδί», περιοδικά-έρευνες, βάσεις βιβλιογραφικών δεδομένων, Παρατηρητήριο Βιβλίου.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, η ιστοσελίδα του ΕΚΕΒΙ παρουσιάζει σταθερή αύξηση επισκεψιμότητας. Συγκεκριμένα, οι ανά μήνα επισκέπτες αγγίζουν τον αριθμό των 25.000 (υπερκαλύπτοντας τον αριθμό των επαγγελματιών του χώρου). Ο μέσος χρόνος παραμονής των επισκεπτών στην ιστοσελίδα είναι 3 λεπτά και 37 δευτερόλεπτα, ενώ περισσότεροι από τους μισούς επισκέπτες (56,5%) προέρχονται από το εξωτερικό (κυρίως από τις ΗΠΑ και κατόπιν από την Κύπρο).
No comments:
Post a Comment