Monday, June 16, 2008

«Ο ΚΑΒΑΦΗΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ» ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Εκδήλωση για την απήχηση της ελληνικής λογοτεχνίας στη Ρουμανία διοργανώνεται στις 19 Ιουνίου στη ρουμανική πρωτεύουσα. Η εκδήλωση θα είναι αφιερωμένη στον Κωνσταντίνο Καβάφη και τον Νίκο Καζαντζάκη και μάλιστα θα γίνει η παρουσίαση δύο νέων δίγλωσσων εκδόσεων, που κυκλοφόρησαν φέτος: Poeme (Ποιήματα), του Καβάφη, από τις εκδόσεις Ομόνοια και Hristos rastingnit din nou (ο Χριστός ξανασταυρώνεται), του Καζαντζάκη.

http://www.error.gr/wp-content/uploads/kazantzakis.jpg

Ημερίδα-αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία και ειδικότερα σε δύο παγκοσμίως γνωστές προσωπικότητες των Ελληνικών Γραμμάτων, τον Κωνσταντίνο Καβάφη και τον Νίκο Καζαντζάκη, διοργανώνεται στις 19 Ιουνίου στο Βουκουρέστι, στην αίθουσα «Auditorium» του Εθνικού Μουσείου Τέχνης στο Βουκουρέστι, με τη συμμετοχή επιφανών Ρουμάνων ακαδημαϊκών.

Η εκδήλωση, που τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής πρεσβείας, διοργανώνεται με την ευκαιρία των 145 χρόνων από τη γέννηση και 75 χρόνων από το θάνατο του Αλεξανδρινού ποιητή, και 125 χρόνων από τη γέννηση του Καζαντζάκη.

Την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ο Έλληνας πρέσβης Γεώργιος Πουκαμισάς, ενώ θα χαιρετίσουν ο πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), Στέφανος Ταμβάκης, από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, και η Αικατερίνη Σοφιανού, πρόεδρος της SofMedica και χορηγός της εκδήλωσης.

Για την απήχηση του Καβάφη στη Ρουμανία θα μιλήσει ο πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας της Ρουμανικής Ακαδημίας, ιστορικός της λογοτεχνίας και κριτικός, Eugen Simion, ενώ για την αποδοχή του έργου του Καζαντζάκη στη χώρα θα μιλήσει η καθηγήτρια, συγκριτικός κριτικός της παγκόσμιας λογοτεχνίας, Elisabeta Lasconi.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνει παρουσίαση δύο νέων δίγλωσσων εκδόσεων, που κυκλοφόρησαν φέτος: Poeme (Ποιήματα), του Καβάφη, από τις εκδόσεις Ομόνοια και Hristos rastingnit din nou (ο Χριστός ξανασταυρώνεται), του Καζαντζάκη, από τις εκδόσεις Humanistas.

Θα ακολουθήσουν απαγγελίες ποιημάτων του Καβάφη και ανάγνωση αποσταμάτων από την «Αναφορά στον Ελ Γκρέκο» και την «Οδύσσεια» του Καζαντζάκη, καθώς και από τις επιστολές του προς τον Παναίτ Ιστρατί, από ηθοποιούς του Εθνικού Θεάτρου Βουκουρεστίου.
Καθ΄ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα προβάλλονται σε ειδική οθόνη εικόνες από τη ζωή των δύο λογοτεχνών μας, ενώ παράλληλα θα λειτουργήσει μικρή έκθεση ρουμανικών εκδόσεων έργων τους (δεκαπέντε του Καζαντζάκη και οκτώ του Καβάφη).

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: