Tuesday, June 24, 2008

Γεωστρατηγική και ποδόσφαιρο: μελέτη του Πασκάλ Μπονιφάς

Pascal Boniface Pascal Boniface

Pascal Boniface: «Ποδόσφαιρο και παγκοσμιοποίηση»

Μετάφραση: Γιάννης Ανδρουλιδάκης. Εισαγωγή: Σωτήρης Ντάλης. Επιμέλεια: Νίκος Ζαρταμόπουλος. Εκδόσεις Παπαζήση, 2008, σελ. 260.

Δεν είναι απίθανο να σκεφτεί κανείς το στίχο του Νίκου Εγγονόπουλου για τον Υδραίο που βρέθηκε στη Λάρισα, βλέποντας ένα βιβλίο με τον τίτλο «Ποδόσφαιρο και παγκοσμιοποίηση» ενταγμένο στη σειρά «Διεθνής και Ευρωπαϊκή Πολιτική» των Εκδόσεων Παπαζήση. Αλλά τόσο το περιεχόμενο του βιβλίου όσο και η ιδιότητα του συγγραφέα του δικαιώνουν την ένταξή του εκεί.

Τη μελέτη για το παγκοσμιοποιημένο αλλά και παγκοσμιοποιητικό ποδόσφαιρο την έχει γράψει ο Πασκάλ Μπονιφάς, διευθυντής του Ινστιτούτου Στρατηγικών Σχέσεων στο Παρίσι, συγγραφέας πάνω από σαράντα έργων για θέματα πολιτικής, ο οποίος διδάσκει στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Paris VIII. Η σχέση του με το ποδόσφαιρο δεν είναι μακρινή, φιλολογική. Το παρακολουθεί, από τις εξέδρες μάλιστα κι όχι έτσι όπως αναπαράγεται και διαμεσολαβείται από την τηλεόραση και τις εφημερίδες, και, όπως πιστοποιεί η τεκμηρίωση των σκέψεών του, γνωρίζει τη διεθνή ιστορία του βαθύτερα κι από πολλούς αθλητικογράφους. Ετσι η άποψη που καταθέτει δεν είναι η άποψη ενός αποστασιοποιημένου, ημιαδιάφορου γραφειοκράτη ούτε βέβαια ενός διανοούμενου που θεωρεί υποχρέωσή του την περιφρόνηση... [Του Παντελή Μπουκάλα, Η Καθημερινή, 24/6/2008]

No comments: