Wednesday, June 11, 2008

ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ Φ. ΗΛΙΟΥ

Ο Φίλιππος Ηλιού ήταν υπέρμαχος των ανοιχτών αρχείων και το έκανε πράξη καταρχήν στα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας. Ηδη όμως, ένα άλλο μεγάλο έργο του Φίλιππου Ηλιού, η Ελληνική Βιβλιογραφία του 19ου αιώνα, 45.100 εγγραφές, είναι διαθέσιμη στον καθένα στον δικτυακό τόπο της βιβλιοθήκης του Μουσείου Μπενάκη (www.benaki.gr/bibliology). Πρόκειται για την πρώτη συνολική «κατάθεση δελτίων» σε ηλεκτρονική μορφή ενός έργου εν τω γίγνεσθαι. Με άλλα λόγια, στον δικτυακό τόπο περιέχονται όλα τα βιβλιογραφημένα αυτοτελή έντυπα, σε ελληνική γλώσσα, που απευθύνονται σε ελληνόγλωσσο αναγνωστικό κοινό.

Η Ελληνική Βιβλιογραφία του 19ου αιώνα είναι ένα μοναδικό έργο υποδομής, «βασικό εργαλείο για την ιστορική και φιλολογική έρευνα, ο ηλεκτρονικός κατάλογος επιδιώκει να συγκεράσει το στοίχημα της τεκμηρίωσης στη νέα εποχή με τα κεκτημένα της ιστορικής βιβλιογραφίας και φιλοδοξεί να αποτελέσει τον συλλογικό κατάλογο των ελληνικών βιβλίων του 19ου αιώνα», λένε από το Μουσείο Μπενάκη, όπου ήδη έχουν ξεκινήσει την ψηφιακή τεκμηρίωση των συλλογών και των αρχείων του Μουσείου Μπενάκη. Το πρώτο έργο (ενταγμένο στο πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας») ολοκληρώθηκε και περιλαμβάνει: Δημιουργία εργαστηρίου για την ψηφιοποίηση του ποικίλου υλικού του Μουσείου και Φωτογράφιση-Ψηφιοποίηση-Τεκμηρίωση 25.000 αντικειμένων από τις συλλογές και τα αρχεία του. Δημιουργία δύο πολύγλωσσων ηλεκτρονικών εκδόσεων («Η Αθήνα μέσα από τα μάτια των περιηγητών» και «Αρχαίο Δράμα και Σύγχρονη Σκηνογραφία») και, τέλος, η αναβάθμιση του διαδικτυακού τόπου του Μουσείου Μπενάκη.

Ηλιού ΦίλιπποςΟ Φίλιππος Ηλιού γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1931. Παρακολούθησε μαθήματα ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης. Το 1965 έλαβε το δίπλωμά του από την Ecole Pratique des Hautes Etudes. Το 1994 αναγορεύτηκε σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου της Κρήτης. Οι μελέτες του αναφέρονται κυρίως στην ιστορία του νεοελληνικού διαφωτισμού, του Ελληνικού βιβλίου και της πρόσφατης Ελληνικής Ιστορίας. Απο το 1983 ήταν συνδιευθυντής του περιοδικού "Τα Ιστορικά", ενώ επίσης υπήρξε εμπνευστής, δημιουργός και πρόεδρος (απο το 1992) του διοικητικού συμβουλίου των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας. Πέθανε δύο μέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004, στις οποίες επρόκειτο να λάβει μέρος ως υποψήφιος βουλευτής επικρατείας του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Τα έργα του περιλαμβάνουν: -"Τύφλωσον Κύριε τον λαόν σου". Οι προεπαναστατικές κρίσεις και ο Νικόλαος Πίκολλος", Αθήνα, Πορεία, 1980 -"Κοινωνικοί αγώνες και διαφωτισμός. Η περίπτωση της Σμύρνης (1819)", Αθήνα, ΕΜΝΕ- Μνήμων, 1981 -"Δημήτρης Γληνός" (εκδοτική φροντίδα, εισαγωγή, σημειώσεις: Φίλιππος Ηλιού), Άπαντα, τόμος Α: 1898-1910, τόμος Β: 1910-1914, Αθήνα, Θεμέλιο, 1983 -"Ιδεολογικές χρήσεις του Κοραϊσμού στον 20ό αιώνα", Αθήνα, Ο Πολίτης, 1989- 2η έκδοση: Αθήνα, Βιβλιόραμα, 2003 -"Οι φάκελοι", Αθήνα, Θεμέλιο, 1989 -"Ελληνική βιβλιογραφία του 19ου αιώνα. Βιβλία-φυλλάδια". Τόμος πρώτος: 1801-1818, Αθήνα, Βιβλιολογικό Εργαστήρι/ Ε.Λ.Ι.Α., 1997 -"Οι ασέβειες του ιστορικού", Αθήνα, Ερμής, 2003

No comments: