Thursday, January 29, 2009

Με Ζιγκ ζαγκ προς τη Δικαιοσύνη

«Ελεύθερα μπορεί να βρίσκεται πλέον στις σχολικές βιβλιοθήκες» το πολύπαθο βιβλίο της Ερσης Σωτηροπούλου «Ζιγκ Ζαγκ στις νεραντζιές». Την απόφαση έλαβε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, αποδεχόμενο την αίτηση ανακλήσεως που είχε υποβάλει η συγγραφέας, όταν το ίδιο δικαστήριο είχε διατάξει την προσωρινή απόσυρση του μυθιστορήματος από τις σχολικές βιβλιοθήκες, έπειτα από σχετική αίτηση που είχε καταθέσει ο Κωνσταντίνος Πλεύρης.

Ο δικηγόρος της Ερσης Σωτηροπούλου Νίκος Σκούτας δήλωσε χθες πως η απόφαση «δικαιώνει τη συγγραφέα, μα κυρίως αποκαθιστά την τρωθείσα τιμή της Δικαιοσύνης στη δίκη αυτή.

Παράλληλα, διακηρύσσει με τον πιο πανηγυρικό τρόπο την προστασία θεμελιωδών διατάξεων του Συντάγματός μας που σχετίζονται με την ελευθερία της έκφρασης, την ελευθερία και την ανάπτυξη της τέχνης, την ελευθερία της πρόσβασης σε έργα τέχνης, το δικαίωμα στην ελεύθερη καλλιτεχνική και πνευματική δημιουργία και στην ελεύθερη έκφραση των στοχασμών.

Αναφέρεται εμφατικά στην προστασία του δικαιώματος της προσωπικότητας τόσο της συγγραφέως όσο και του δικαιώματος της προσωπικότητας των αναγνωστών στην ελεύθερη ανάγνωση του βιβλίου».

Και καταλήγει: «Είναι ένα μικρό φως αισιοδοξίας ότι ο σκοταδισμός θα συναντιέται κάποτε μόνο ως έννοια στα λεξικά που υπάρχουν στις σχολικές βιβλιοθήκες, όπου θα βρίσκεται και πάλι το βιβλίο της Ερσης Σωτηροπούλου». * [ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 29/01/2009]

No comments: