Της Μαίρης Αδαμοπούλου, ΤΑ ΝΕΑ: Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009
«Υπερασπιζόμαστε όλα τα απαγορευμένα βιβλία παγκοσμίως πέρα από τα όποια φαινόμενα ξενοφοβίας», λέει στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής της Νέας Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.
«Αποφάσεις που "βαφτίζουν" βιβλία ως απαγορευμένα είναι λάθος. Ποιος αποφασίζει τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται; Κανόνες που φτιάχτηκαν από ανθρώπους. Η απάντηση λοιπόν σε όσους θεωρούν κάποια βιβλία απαγορευμένα είναι πως εσείς μπορεί να έχετε τις απόψεις σας κι εμείς τις δικές μας. Έτσι προχωράνε ο πολιτισμός και οι κοινωνίες» λέει στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής της Βibliotheca Αlexandrina, Ισμαήλ Σεραγκελντίν, μιας από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες του κόσμου που έχει στόχο να αναβιώσει το θρυλικό ίδρυμα της αρχαιότητας.«Όχι μόνο λοιπόν δεν λογοκρίνουμε τα βιβλία που μπαίνουν στη Βιβλιοθήκη, αλλά σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Νορβηγίας έχουμε υιοθετήσει το πρόγραμμα Βeacon for Freedom (Φάρος για την Ελευθερία) που καταγράφει 55.000 βιβλία, τα οποία μέχρι σήμερα έχουν απαγορευθεί σε διαφορετικές φάσεις της Ιστορίας και από διαφορετικούς λαούς και πολιτισμούς», συνεχίζει ο διευθυντής της βιβλιοθήκης.
Στα ράφια μιας από τις μεγαλύτερες και πλέον φιλόδοξες βιβλιοθήκες του κόσμου έχουν θέση μέχρι και οι «Σατανικοί στίχοι» του Σαλμάν Ρούσντι κι ας θεωρούνται κόκκινο πανί για τον ισλαμικό κόσμο. «Μην ξεχνάτε όμως ότι υπάρχουν και πολλά βιβλία που στο παρελθόν έχουν απαγορευθεί από την Εκκλησία» επισημαίνει ο κ. Σεραγκελντίν. Μόνο που εκείνα δεν ξέρουμε αν φυλάσσονται σε ειδικό χώρο και αν πρέπει να δώσεις την ταυτότητά σου για να τα διαβάσεις.
«Αυτό δεν είναι μέτρο λογοκρισίας, αλλά προστασίας των βιβλίων. Ζητάμε ταυτότητα όχι για να ξέρουμε αν εκείνος που διάβασε τους "Σατανικούς στίχους" είναι μουσουλμάνος, αλλά αν παραδίδει το βιβλίο χωρίς φθορές. Υπάρχουν φανατικοί, ξέρετε, που καταστρέφουν τα βιβλία με τα οποία διαφωνούν. Και όχι μόνο τα βιβλία του Ρούσντι που αναφέρατε, αλλά και βιβλία Ιστορίας της Τέχνης που δείχνουν γυμνές γυναικείες μορφές. Χρειάζεται αγώνας για να αλλάξει η νοοτροπία, αλλά προσπαθούμε».
«Έχω καταφέρει να επιβάλλω την παρουσία μιας γυναικείας φιγούρας- ενός γλυπτού- δίπλα στην είσοδο της Βιβλιοθήκης. «Πολλοί προσβάλλονται και μου ζητούν να το απομακρύνω, τους απαντώ όμως πως είναι έργο τέχνης»
- Στην καρδιά της Κορνίς- της παραλίας της Αλεξάνδρειας- η εντυπωσιακή βιβλιοθήκη δέχεται χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά. Πολλοί υποστηρίζουν πως είναι περισσότερο τουριστικό αξιοθέατο, παρά κλασική βιβλιοθήκη. Τι απαντάτε;
- Έχει λόγο ύπαρξης μια κλασική βιβλιοθήκη στην ψηφιακή εποχή μας;
- Κάνοντας έναν απολογισμό στα έξι χρόνια που κρατάτε το τιμόνι της Βibliotheca Αlexandrina...
Γεύση από Ελλάδα
- Είναι αισθητή η ελληνική παρουσία στα ράφια της Βibliotheca Αlexandrina;
- Το Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών θα ενισχύσει την ελληνική παρουσία;
No comments:
Post a Comment