Σχεδόν δεν γνωρίζαμε ότι υπήρχαν τόσα βιβλία. Κι όμως, το εκδοτικό έργο της Ακαδημίας Αθηνών είναι κορυφαίο, σημαντικό και πολύ. Περίπου 700 τίτλοι έχουν τυπωθεί και εκδοθεί με ευθύνη της. Ομως, μέχρι την περασμένη εβδομάδα, ήταν, κυριολεκτικά, βιβλία-φαντάσματα.
Οι πολύ επίμονοι μπορούσαν να βρουν κάποιους, λιγοστούς τίτλους στα βιβλιοπωλεία της Εστίας, του Ελευθερουδάκη ή του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας. Δικό της πωλητήριο η Ακαδημία Αθηνών δεν είχε, από το 1926 οπότε ιδρύθηκε. Μέχρι την περασμένη Πέμπτη.
Στις 22 Ιανουαρίου εγκαινιάστηκε, απέναντι από το κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου, στη στοά Κοραή, ένας κομψός χώρος. Ενα γωνιακό ισόγειο κατάστημα, ιδιοκτησίας της Ακαδημίας Αθηνών, που έμενε κλειστό, ανεκμετάλλευτο ή ενοικιαζόταν για χρήσεις τρίτων.
Ο αντιπρόεδρος της Ακαδημίας, Κώστας Σβολόπουλος, καθηγητής Ιστορίας του Νεότερου Ελληνισμού στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ήταν ο εμπνευστής αυτής της νέας πορείας των ακαδημαϊκών εκδόσεων και ο επίσης ακαδημαϊκός, αρχιτέκτονας Νίκος Βαλσαμάκης, ανέλαβε την αισθητική επιμέλεια του χώρου. Και είναι πράγματι ένας χώρος ταυτόχρονα ζεστός, αλλά και σοβαρός, μερικά τετραγωνικά που παραπέμπουν τόσο σε ιδιωτική βιβλιοθήκη όσο και στο αυστηρό αλλά αριστοκρατικό ύφος των πρόσφατα ανακαινισμένων αιθουσών της Ακαδημίας.
Δυσεύρετοι τίτλοι
«Εκείνο που προσπάθησα να κάνω, με τη σύμφωνη γνώμη και άλλων συναδέλφων, ήταν ν’ αποκτήσει η Ακαδημία ένα πρόσωπο προς τα έξω. Αυτοί οι 700 τίτλοι ήταν δυσεύρετοι και άγνωστοι», επισημαίνει ο κ. Σβολόπουλος. Και συμπληρώνει κάτι που όλοι σκεφτόμαστε: «Γενικώς η εικόνα της Ακαδημίας σε πολλούς είναι ότι δεν προάγει το συγγραφικό έργο». Αν ρίξει κανείς μια ματιά στα ράφια του νέου βιβλιοπωλείου-εκθετήριου της Ακαδημίας θα διαπιστώσει ακριβώς το αντίθετο. Πρακτικά συνεδρίων, πραγματείες, μνημεία της ελληνικής ιστορίας, εκδόσεις των Κέντρων και των Γραφείων Ερευνών, της Επιτροπής Ερευνών, του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη αλλά και εκδόσεις υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ενωσεως Κλασικής Αρχαιολογίας και της Διεθνούς Ενώσεων Ακαδημιών είναι πλέον στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου. Κι όμως, επισημαίνει ο κ. Σβολόπουλος, «υπάρχουν βιβλία που δεν τα ήξερε κανείς».
Προσωρινά (επειδή δεν έχει ρυθμιστεί ακόμη η πρόσληψη ενός τακτικού υπαλλήλου) το βιβλιοπωλείο-εκθετήριο της Ακαδημίας Αθηνών λειτουργεί κάθε μέρα 11.00-14.00. Αλλά δεν θα αργήσει να ακολουθήσει το κανονικό ωράριο των καταστημάτων, υπόσχεται ο κ. Σβολόπουλος. Και περιχαρής μάς μεταφέρει το ενδιαφέρον του κοινού από την περασμένη Παρασκευή που άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το νέο βιβλιοπωλείο. «Γενικώς είναι σκόπιμο να προβληθεί προς τα έξω η εικόνα του έργου που επιτελείται στην Ακαδημία Αθηνών. Δεν θα μείνουμε μόνο στο βιβλιοπωλείο, θα αναζητηθούν κι άλλοι τρόποι». Και ήδη, όσοι επισκέπονται το βιβλιοπωλείο ή τους χώρους της Ακαδημίας μπορούν να πάρουν φεύγοντας το Ενημερωτικό Δελτίο, μια έκδοση που θα κυκλοφορεί δύο φορές τον χρόνο και θα ενημερώνει το κοινό για τις εκδόσεις, τις δραστηριότητες, τις ομιλίες των ακαδημαϊκών.
Το στίγμα της
Είναι αλήθεια ότι για το ευρύ κοινό η Ακαδημία Αθηνών είναι ένα περίκλειστο άβατο, όπου ουδείς γνωρίζει τι έργο γίνεται. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, γίνονται προσπάθειες να αντιστραφεί αυτή η εικόνα. «Η Ακαδημία οφείλει να προσπαθεί να δώσει το στίγμα της υπεύθυνης και αντικειμενικής πληροφόρησης. Αυτό επιζητεί η κοινωνία», λέει ο Κωνσταντίνος Σβολόπουλος. Και φαίνεται ότι εντός του κτιρίου της οδού Πανεπιστημίου άρχισαν να ακούνε τους έξω ήχους.
- Της Ολγας Σελλα, Η Καθημερινή, 28/01/2009
No comments:
Post a Comment