Thursday, May 15, 2008

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

http://www.saloniki.org/foto/foto/ekth_bibliou/original/ekth_bibliou01.JPG

Από τις 6 έως τις 22 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί φέτος, για 27ή συνεχή χρονιά, στην παραλία της Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ Βιβλίου που οργανώνει ο Σύνδεσμος Εκδοτών βόρειας Ελλάδας. Τα προβλήματα του κλάδου, αλλά και σειρά στοιχείων για την αναγνωσιμότητα όπως αυτή διαμορφώνεται τελευταία, καθώς και στοιχεία για τη σχέση που αναπτύσσει το κοινό της Θεσσαλονίκης με το υπαίθριο «ιστορικό» πλέον φεστιβάλ βιβλίου στην παραλία της πόλης, παρουσίασαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Χαράλαμπος Μπαρμπουνάκης και ο εκπρόσωπος της εταιρείας δημοσκοπήσεων που πραγματοποίησε τη σχετική έρευνα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της περσινής διοργάνωσης και σύμφωνα με τα αποτελέσματά της:

- Το κοινό (σύμφωνα με τις απαντήσεις δείγματος 1.400 ατόμων) επισκέπτεται σταθερά την έκθεση, καθώς μόνο το 25% την επισκεπτόταν για πρώτη φορά, ενώ το 92% πιστεύει ότι αποτελεί σημαντική διοργάνωση για την πόλη.

- Το 52% των πολιτών αγόραζε βιβλία στη διάρκεια της έκθεσης.

- Το 48,8% των πολιτών (σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσαν στην έρευνα) διαβάζει ένα έως πέντε βιβλία κάθε χρόνο, το 23,9% έξι έως δέκα βιβλία, το 13,7% διαβάζει 11 έως 19 και μόνο το 13,5% περισσότερα από 20 βιβλία.

- Το 65,8% προτιμά την ελληνική λογοτεχνία, το 57,4% την ξένη λογοτεχνία, το 27,2% την ιστορία και τις βιογραφίες, το 26,7% κοινωνικά και πολιτικά βιβλία και το 23,7% βιβλία ψυχολογίας.

- Η πλειονότητα των πολιτών που μετείχε στην έρευνα (37,3%) δήλωσε πως προτιμά να αγοράζει βιβλία από τα σύγχρονα μεγάλα βιβλιοπωλεία-αλυσίδες, πιστό στα «αμιγή» βιβλιοπωλεία δήλωσε το 17,2%, στα βιβλιοπωλεία - χαρτιοπωλεία της γειτονιάς το 15,3%, τις εκθέσεις βιβλίων το 17,4% και τους πλασιέ βιβλίων μόνο το 3,1%.

No comments: